Σταθερά υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων - «Παράθυρο» νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους

Σταθερά υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων - «Παράθυρο» νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους

Σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινηθεί και σήμερα ο αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ την ίδια στιγμή ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για τους ανεμβολίαστους, ανάλογα με την πορεία που θα ακολουθήσει η πανδημία στο επόμενο διάστημα. Στόχος των πιθανών επιπρόσθετων μέτρων είναι η προστασία των εμβολιασμένων πολιτών. Εντός των επόμενων ημερών η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό θα ανοίγει στους 5,5 μήνες.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και απαντώντας στο ερώτημα εάν θα μπορούσαν για παράδειγμα να αποκλειστούν από την εστίαση ή να υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά, ο Ά. Γεωργιάδης απάντησε πως «όλα αυτά είναι ενδεχόμενα ανοιχτά, θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη».

Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο καθολικού lockdown λέγοντας ότι όλα τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση έχουν στόχο να μην επηρεάσουν τη ζωή των εμβολιασμένων που κινδυνεύουν μεν να κολλήσουν ή να νοσήσουν από κορονοϊό αλλά δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Καπράβελος: «Να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο»
 

Την ανάγκη να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, κυρίως σε άτομα που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, τονίζει ο διευθυντής στη Β΄ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος. Μιλώντας στο MEGA, επικαλέστηκε στοιχεία που καταδεικνύουν ότι το απόγευμα της Τετάρτης εβδομήντα τρεις ασθενείς νοσηλεύονταν σε κοινό θάλαμο νοσηλείας ή ράντζο, περιμένοντας να μπουν σε ΜΕΘ.

Παράλληλα, ο Ν. Καπραβέλος υποστήριξε πως θα πρέπει να περιορίζεται η κινητικότητα των ανεμβολίαστων, να μην μπορούν να μπουν πουθενά, για να μη δούμε ανθρώπους να νοσηλεύονται στα πάρκινγκ των νοσοκομείων, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι στη λίστα αναμονής υπάρχουν και άνθρωποι που περιμένουν για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ από την 1η Νοεμβρίου, όχι αποκλειστικά ασθενείς με Covid αλλά και από άλλα νοσήματα. Πενήντα από αυτούς, διευκρίνισε, είναι στην Αττική.

«Δεν μπορούμε να προσφέρουμε την ίδια φροντίδα εκτός ΜΕΘ. Οι υγειονομικές ανάγκες αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητες που έχει το σύστημα υγείας. Το φωνάζαμε από τον Αύγουστο, αυξήσαμε τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ, βλέπαμε το κακό να έρχεται και είχαμε προειδοποιήσει», σχολίασε ο Ν. Καπραβέλος.

«Όσο και να αυξήσουμε τις δυνατότητες ενός συστήματος υγείας, κανένα σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το 50% των πολιτών να είναι ανεμβολίαστο», σημείωσε.

Ο Ν. Καπραβέλος τόνισε ότι η λύση είναι μία «να χρησιμοποιήσουμε το όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να έχουμε ελεύθερη την ανθρώπινη δραστηριότητα. Πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού», προσθέτοντας ότι είναι ανήθικο να επεκτείνεις τη διαθεσιμότητα κλινών Covid σε βάρος άλλων νοσημάτων.

Θεμιστοκλέους: Η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση θα ανοίγει στους 5,5 μήνες


Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού για την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19, θα ανοίγει στους 5,5 μήνες, μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, αλλά το εμβόλιο δεν θα γίνεται νωρίτερα του εξαμήνου, εξήγησε στο ΑΠΕο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους εντός των επόμενων ημέρων η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη, ξεκαθάρισε όμως ότι η χορήγηση τρίτης δόσης θα συνεχίσει να γίνεται αφού έχουν περάσει έξι μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna και δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Όπως ανέφερε μάλιστα, η καθηγήτρια παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου που μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, συζητήθηκε στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού η χορήγηση της τρίτης δόσης νωρίτερα, ωστόσο δεν υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο «και πρέπει να επικεντρώσουμε να γίνει στη σωστή ώρα, σε όλους».

Η τρίτη δόση εμβολίου για πολίτες που εμβολιάστηκαν με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna γίνεται με το mRNA εμβόλιο της Pfizer και για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση γίνεται είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson, ή το εμβόλιο της Pfizer. Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Moderna θα ξεκινήσει στις 12 Νοεμβρίου