Σταϊκούρας για επιστρεπτέες: Ανοικτή η παράταση της έκπτωσης 15% για εφάπαξ εξόφληση

Σταϊκούρας για επιστρεπτέες: Ανοικτή η παράταση της έκπτωσης 15% για εφάπαξ εξόφληση

«Υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο να δώσουμε παράταση στην αξιοποίηση της έκπτωσης του 15% για την εφάπαξ επιστροφή του επιστρεπτέου ποσού», δήλωσε στο OPEN αναφορικά με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας θα κληθεί να επιστρέψει στο κράτος λιγότερο από το 50% του ποσού που έλαβε και μόνο ένα μικρό κομμάτι θα πληρώσει το 50%», όπως τόνισε χαρακτηριστικά για το ίδιο θέμα. 

Στη συνέχεια, κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για καλή εικόνα της οικονομίας, αλλά αναφέρθηκε παράλληα στις δυσμενείς εξελίξεις στο ενεργειακό και υγειονομικό πεδίο. Όπως εκτίμησε, «το φαινόμενο της ενεργειακής κρίσης είναι οξύ, θα κρατήσει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλά θα είναι πεπερασμένο και θα ολοκληρωθεί έως το δεύτερο τρίμηνο του 2022».

Στο τραπέζι πρόσθετα μέτρα στήριξης

Επιπροσθέτως, σε αυτό το πλαίσιο διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα πάρει εάν χρειαστεί και άλλα μέτρα στήριξης των καταναλωτών. 

«Με αυτά τα κριτήρια παίρνουμε μόνιμα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε ένα παροδικό πρόβλημα, αλλά και παροδικά μέτρα. Κάνουμε μόνιμες παρεμβάσεις για να βελτιώσουμε το εισόδημα του πολίτη. Μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ήδη. Τα παροδικά μέτρα είναι ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την κοινωνία όσο χρειαστεί», όπως υπογράμμισε. 

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως η χώρα θα βγει από το καθεστώς αυξημένης εποπτείας το 2022, διαμήνυσε πως υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα για τη στήριξη πολιών. Παραδέχθηκε πως το χρέος είναι υψηλό, αλλά όπως είπε «όλοι οι θεσμοί το χαρακτηρίζουν βιώσιμο».

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως το 2022 «θα έχουμε μειωμένα ελλείμματα, της τάξης του 1% και ισχυρή ανάπτυξη. ΘΑ συνεχίσουμε να μειώνουμε φόρους (ΦΠΑ, έκτακτης αλληλεγγύης) από την Άνοιξη σιγά σιγά. Από το 2023 οι υποχρεώσεις μας θα είναι διαφορετικές, θα έχουμε ευελιξία».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως το 2022 «θέλουμε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ», ενώ ανέφερε θα πως θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει αποπληρωμή του φόρου σε 10 έως 12 δόσεις.