«Σταδιακή προσέγγιση» του ψηφιακού φόρου προτείνει η Ευρώπη

«Σταδιακή προσέγγιση» του ψηφιακού φόρου προτείνει η Ευρώπη

Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία πρότειναν μια «σταδιακή προσέγγιση» στο ζήτημα των συνομιλιών για την παγκόσμια φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας σε μια κοινή επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, με την ελπίδα ότι αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη μιας συμφωνίας μέσα στο έτος.

Οι τέσσερις χώρες απέστειλαν την επιστολή, στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters, στον Στίβεν Μνούτσιν, αφού ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε τη διακοπή των διαπραγματεύσεων για την αλλαγή των κανονισμών διασυνοριακής φορολόγησης, που πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Μια που δεν υπάρχει μια διεθνής συμφωνία, η Ουάσινγκτον απείλησε με εμπορικά αντίποινα τις ευρωπαϊκές χώρες που θα επιβάλλουν τον ψηφιακό φόρο ως μέσο αύξησης των εσόδων τους στις τοπικές δραστηριότητες των τεχνολογικών κολοσσών όπως η Google και το Facebook.

«Θεωρούμε ότι μια σταδιακή προσέγγιση, που αρχικά θα εστιάσει στις αυτοματοποιημένες ψηφιακές υπηρεσίες θα καθιστούσε πιθανή μια πολιτική συμφωνία στη διάρκεια του τρέχοντος έτους» δήλωσαν οι ομόλογοι του Μνούτσιν.

«Θα άνοιγε επίσης τον δρόμο για πιθανές μεταβατικές λύσεις που μπορούμε να συζητήσουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά στους υπάρχοντες ή επικείμενους εθνικούς ψηφιακούς φόρους», πρόσθεσαν.

Πυροδοτώντας φόβους στον ΟΟΣΑ για έναν νέο εμπορικό πόλεμο, η Ουάσινγκτον είχε απειλήσει να επιβάλλει δασμούς στη γαλλική σαμπάνια, τις τσάντες και άλλα αγαθά, σε περίπτωση αφού το Παρίσι ψήφισε τον δικό του φόρο για τις ψηφιακές επιχειρήσεις το 2019.

Οι εταιρείες επωφελούνται σημαντικά από τις τοπικές αγορές ενώ συνεισφέρουν ελάχιστα στα δημόσια έσοδα δηλώνουν οι υποστηρικτές του ψηφιακού φόρου, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ο φόρος αποτελεί άδικη μεταχείριση αμερικανικών εταιρειών.

Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα στην ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών ότι μια σταδιακή διαδικασία ίσως να είναι απαραίτητη, χωρίς να αποκλείει όμως την πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας έως το τέλος του έτους.