Στα 33 έτη ο μέσος όρος ηλικίας κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη

Στα 33 έτη ο μέσος όρος ηλικίας κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη

Ανησυχία προκαλεί ο μέσος όρος ηλικίας κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη. Διαμορφώνεται πλέον στα 33 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα γίνεται ολοένα και πιο έντονο στις νεότερες ηλικίες. Σε σύσκεψη υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη επισημάνθηκε η ανάγκη να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης και συνωστισμών που παρατηρείται, διαφορετικά η Θεσσαλονίκη θα περάσει σε επίπεδο συναγερμού 3 όσον αφορά τα μέτρα και τους περιορισμούς.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε ότι προς το παρόν, η Θεσσαλονίκη παραμένει στο επίπεδο συναγερμού 2, ενώ όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «δεν θα ληφθούν προς το παρόν νέα αυστηρότερα μέτρα, αλλά να γίνει κάθε προσπάθεια ώστε να εφαρμοσθούν αυστηρά τα ήδη ισχύοντα». Στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Κωσταντίνος Ζέρβας.

Η ανησυχία ωστόσο είναι έντονη. Η τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους Δήμους είναι αυξητική, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας έχει πέσει στα 33 έτη. Το πρόβλημα γίνεται ολοένα και πιο έντονο στις νεότερες ηλικίες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών κανόνων και συζητήθηκαν οι τρόποι, κυρίως μέσω των εποπτικών μηχανισμών, ώστε να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται, η συνέχιση της οποίας θα είχε ως αποτέλεσμα το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να περάσει στο «πορτοκαλί» επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων.

Παράλληλα συζητήθηκαν οι επιλογές που υπάρχουν για την 26η Οκτωβρίου, ημέρα εορτής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της πόλης, με δεδομένες τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες και εξετάστηκαν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Υπογραμμίστηκε δε ο αυξημένος ρόλος τον οποίο καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης και ο καθηγητής παθολογίας - λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Κ. Ζέρβας: Δεν αποφασίστηκαν νέα περιοριστικά μέτρα

«Δεν αποφασίστηκαν νέα περιοριστικά μέτρα» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μετά την τηλεδιάσκεψη  με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως τόνισε ο ίδιος ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις, ο κ. Ζέρβας επισημαίνοντας την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία το τρίτο κύμα. «Θέλει ουσιαστική προσπάθεια για να επιτύχουμε το αποτέλεσμα που πέτυχαμε τις προηγούμενες δύο φορές. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πολύ κοντά στο πορτοκαλί».

«Λόγω αδικαιολόγητης ανεμελιάς» αιτιολόγησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού. «Ο δήμος Θεσσαλονίκης και η δημοτική αστυνομία θα αρχίσει από αύριο εκτεταμένους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων. Θέλει συλλογική προσπάθεια. Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε» πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας.

Όσον αφορά το εορταστικό τριήμερο της Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε ότι αύριο, το αργότερο μεθαύριο, θα έχουν νεότερα και θα έχουν παρθεί οι αποφάσεις. Ωστόσο, όπως δήλωσε: «Πολύ φοβάμαι ότι δυστυχώς να μην χαρούμε αυτό τον εορτασμό».