Σολτς: Ανακοίνωσε τους υπουργούς στη νέα κυβέρνηση από το SPD

Σολτς: Ανακοίνωσε τους υπουργούς στη νέα κυβέρνηση από το SPD

Ο υποψήφιος νέος καγκελάριος του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε σήμερα τον πολυαναμενόμενο κατάλογο υπουργών που θα πλαισιώνουν τη νέα κυβέρνηση και θα προέρχονται από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. 

Σύμφωνα με την Deutsche Welle,  ο διακεκριμένος επιδημιολόγος Καρλ Λάουτερμπαχ θα είναι ο νέος, ομοσπονδιακός υπουργός της Γερμανίας. 
Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, ο γνωστός γιατρός, ο οποίος σπούδασε επιδημιολογία, έγινε πρωταγωνιστής της επικαιρότητας με πάνω από 700.000 ακόλουθους στο Twitter, ενώ εμφανιζόταν σε τηλεοπτικές εκπομπές συζήτησης σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, προτρέποντας σκληρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

- Το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει η Νάνσι Φαέζερ. Η 51χρονη Σοσιαλδημοκράτισσα ήταν επικεφαλής του SPD στο κρατίδιο της Έσσης και θα είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.

- Η πρώην υπουργός Εσωτερικών Κριστίνε Λάμπρεχτ θα ηγηθεί του υπουργείου Άμυνας. Η 56χρονη ήταν επικεφαλής του Υπουργείου Οικογενειακών Υποθέσεων και του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

- Το υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει  η Σβένια Σούλτσε που είχε διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος.

- Υπουργός Εργασίας παραμένει ο Χουμπέρτους Χάιλ και θα χειριστεί πρώτα από όλα την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ/ώρα.

- Η Κλάρα Γκέιβιτς αναλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών.

- Η Κλάρα Σμιτ θα είναι επικεφαλής του νεοσύστατου υπουργείου Δόμησης, το οποίο θα αναλάβει μεταξύ άλλων την ανέγερση χιλιάδων νέων κατοικιών, σύμφωνα με την Προγραμματική Συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων. 

- Ο Βόλφγκανγκ Σμιντ αναλαμβάνει επικεφαλής της Καγκελαρίας.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα δει ισάριθμο αριθμό ανδρών και γυναικών υπουργών - μια από τις βασικές υποσχέσεις του Όλαφ Σολτς.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, σε διάσκεψη του κόμματος το SPD ενέκρινε τη νέα συμφωνία συνασπισμού που θα τους οδηγήσει να κυβερνούν μαζί με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Η συμφωνία έλαβε συντριπτική υποστήριξη, με 598 αντιπροσώπους να την υπερψηφίζουν, επτά να την καταψηφίζουν και τρεις αποχές. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό έγκρισης 98,8%.

Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί την Τετάρτη.