7ος χρόνος, ημέρα 2187η
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Σκωτία: Η Ν. Στερτζον δεν παραβίασε τον Υπουργικό Κώδικα σύμφωνα με πόρισμα ειδικού εισαγγελέα

Σκωτία: Η Ν. Στερτζον δεν παραβίασε τον Υπουργικό Κώδικα σύμφωνα με πόρισμα ειδικού εισαγγελέα

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νικόλα Στέρτζον δεν παραπλάνησε την κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία ερευνούσε ένα σκάνδαλο σχετικό με τον προκάτοχό της Άλεξ Σάλμοντ, σύμφωνα με το πόρισμα ειδικού εισαγγελέα.

Ο Τζέιμς Χάμιλτον ο Ιρλανδός εισαγγελέας στον οποίο είχε ανατεθεί η υπόθεση, απέρριψε μια σειρά ισχυρισμών σύμφωνα με τους οποίους η πρωθυπουργός παραπλάνησε σκόπιμα την Επιτροπή Χόλιροντ που διερευνούσε τις κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης εναντίον του Σάλμοντ.

Σε μια λεπτομερή έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο Χάμιλτον έκανε αποδεκτά τα στοιχεία που παρουσίασε η Στέρτζον, τονίζοντας ότι δεν προσπάθησε να παραπλανήσει το κοινοβούλιο της Σκωτίας και απέφυγε οποιαδήποτε εμφάνιση παρέμβασης στην εσωτερική έρευνα της κυβέρνησης.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η Στέρτζον δεν θα χρειαστεί να παραιτηθεί, γεγονός που θα άλλαζε άρδην το πολιτικό σκηνικό στη Σκωτία, ενόψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών του Μαΐου.

Η Στέρτζον είναι η αρχηγός του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (SNP), του μεγαλύτερου της επαρχίας. Πριν ξεσπάσει η διένεξη με τον Σάλμοντ το SNP αναμενόταν να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Σκωτίας και αυτό, σύμφωνα με τη Στέρτζον, θα σήμαινε ότι ο λαός της έδωσε την εντολή να ζητήσει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαμάχη μεταξύ τους έχει ήδη μειώσει το προβάδισμα του κόμματος. Η παραίτηση της Στέρτζον πιθανότατα θα προκαλούσε χάος στην προεκλογική εκστρατεία του SNP.

Ο Σάλμοντ, ο οποίος δικάστηκε με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης και απαλλάχθηκε, υποστήριξε ότι η Στερτζον συμμετείχε σε συνωμοσία σε στόχο την εκδίωξή του από τον δημόσιο βίο.