Σκοτ Γκότλιμπ: Οι ΗΠΑ θα έχουν εμβόλιο συντομότερα από την Κίνα

Σκοτ Γκότλιμπ: Οι ΗΠΑ θα έχουν εμβόλιο συντομότερα από την Κίνα

Ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των Σκοτ Γκότλιμπ εκτιμά ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται μπροστά στη κούρσα του εμβολίου από την Κίνα.

Μιλώντας στην εκπομπή του CBS "Face the Nation" ο Γκότλιμπ είπε ότι «τα στοιχεία από την Κίνα δεν είναι ενθαρρυντικά».

«Τα εμβόλια της Κίνας δεν νομίζω ότι τα παρέχουν το επίπεδο των αντισωμάτων που θα παρέχουν τα πιθανά εμβόλια από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη», είπε ο Αμερικανός ειδικός. «Η εκτίμηση μου είναι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν από τις πρώτες κλινικές μελέτες δείχνουν ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο συντομότερα» πρόσθεσε. 

Κληθείς να απαντήσει στο ποιες φαρμακευτικές βρίσκονται «πιο μπροστά» ο Γκότλιμπ είπε «με τα δεδομένα που έχουμε η συνεργασία της AstraZeneca με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και αυτή της Moderna δείχνουν ενθαρρυντικές». 

Σημειώνεται ότι η αμερικανική Moderna  έχει εκφράσει την ελπίδα να μπορεί να παράγει περίπου ένα εκατομμύριο δόσεις από το βιοτεχνολογικό εμβόλιό της (mRNA - 1273) κατά του νέου κορονοϊού, μετά τη σύναψη της συμφωνίας για αύξηση της παραγωγικής της δυνατότητας με την Lonza κατά 10 φορές περισσότερο, προκειμένου να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες του πληθυσμού. 

Η Σάρα Γκίλμπερτ, καθηγήτρια εμβολιολογίας στην Οξφόρδη, επικεφαλής των ερευνών θεωρεί 80% πιθανό το εμβόλιο που αναπτύσσει η ομάδα της να είναι έτοιμο. 

AP Photo/Sakchai Lalit