7ος χρόνος, ημέρα 2178η
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

Σκέρτσος: Κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι και κυρίως, οι άνω των 60 ετών

Σκέρτσος: Κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι και κυρίως, οι άνω των 60 ετών

Για πανδημία των ανεμβολίαστων έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Real FM" και επισήμανε πως αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών. Χαρακιτηριστικά ανέφερε πως «9 στους 10 θανάτους από κορονοϊό αφορούν ανθρώπους άνω των 60 ετών. 8 στις 10 νοσηλείες σε ΜΕΘ αφορούν ανθρώπους άνω των 60 ετών. 9 στους 10 ανθρώπους που είναι άνω των 60 ετών και νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι δυστυχώς». 'Οπως επισήμανε πρέπει οι προασπάθειες της κυβέρνησης να εστιάσουν στο να πειστούν όσοι ακόμη το σκέπτονται, φοβούνται ή διστάζουν.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, εξήγησε πως «η οικονομία δεν θα κλείσει για το 1/3 των ανθρώπων που δεν έχει εμβολιαστεί, έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ μικρότερη και η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας: χάρη στον εμβολιασμό αυτή τη στιγμή έχουμε 2 ως 3 φορές λιγότερες νοσηλείες, ΜΕΘ και θανάτους».

Αφού απέρριψε δε, τις αιτιάσεις για αντιφάσεις στο δημόσιο λόγο της κυβέρνησης αναφορικά με το πού πρέπει να πέσει το βάρος του εμβολιασμού, εξήγησε: «Υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμού και των παιδιών, όμως η προσπάθεια όλων πρέπει να εστιασθεί σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν υψηλότερο ρίσκο βαριάς νόσησης και δεν έχουν εμβολιαστεί. Τα παιδιά δεν έχουν αυτό το ρίσκο, θα κάνουν το εμβόλιο επειδή το πιστεύουν οι γονείς τους και επειδή θέλουν να προστατέψουν και τα ίδια, τους συμμαθητές τους και τους εκπαιδευτικούς, όσους αποτελούν το στενό περίγυρό τους. Αυτοί που κινδυνεύουν από τον κορονοϊό είναι οι άνω των 60. Φυσικά και ενθαρρύνουμε και τον εμβολιασμό των παιδιών με βάση τις εισηγήσεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού αλλά το πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά. Το πρόβλημα είναι οι άνω των 60, εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσπάθεια πειθούς».

Όπως ανέφερε ο υπουργός, αυτή τη στιγμή 6,4 εκατ. πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, δηλαδή περίπου το 67% των Ελλήνων, πράγμα που είναι «ένα υψηλό ποσοστό σε σχέση με το στόχο που είχαμε θέσει αρχικά». Με δεδομένο όμως ότι «η πανδημία είναι μια δυναμική κατάσταση η οποία διαρκώς εξελίσσεται και η μετάλλαξη "Δέλτα" ειδικότερα, μεταδίδεται πιο γρήγορα, πιο εύκολα, είναι πιο επικίνδυνη, πρέπει να πετύχουμε και υψηλότερα ποσοστά ανοσίας».

Σε κάθε περίπτωση «έχουμε περίπου 7,5 εκατ. πολίτες που έχουν φυσική ή τεχνητή ανοσία, 3 στους 4 Έλληνες και Ελληνίδες έχουν θωρακισθεί από τον κορονοϊό» (σ.σ. στους 6,4 εκατ. εμβολιασμένους πολίτες, ο Α. Σκέρτσος πρόσθεσε και 1 εκατ. κατ' εκτίμηση, που έχει νοσήσει). Και συμπέρανε, «συνολικά είναι ένα υψηλό ποσοστό, πρέπει να πάμε και καλύτερα. 'Αρα, η ισοπέδωση που ακούγεται από την αντιπολίτευση ή κάποιους που μιλούν δημοσίως, δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα».

Σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση ειδικότερα, ο υπουργός επικαλέστηκε την εισήγηση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού που έχει καταλήξει να γίνει η δόση αυτή στις πιο ευάλωτες κατηγορίες, τους ανθρώπους που είναι άνω των 60 ετών, τους ανοσοκατασταλμένους και τους ανθρώπους που εργάζονται στο χώρο υγείας και οι οποίοι εκτίθενται περισσότερο στον ιό. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα προχωρήσει στην έγκριση, «θα το κάνει, όπως έχουμε ενημερωθεί, τέλος Σεπτεμβρίου ή μέσα στον Οκτώβριο, οι ευρωπαϊκές διαδικασίες κάποιες φορές καθυστερούν», είπε για να προσθέσει πως «ο αντίστοιχος EMA των Ηνωμένων Πολιτειών έχει δώσει την έγκρισή του για τα mRNA εμβόλια και την αναμνηστική δόση».

Καταδικαστέα η πρακτική της efood, άσχετη με το νόμο Χατζηδάκη

Στο θέμα που ανέκυψε με τα δικαιώματα των εργαζομένων στις πλατφόρμες, αφού πρώτα έκανε λόγο για «σύγχυση και σκόπιμη παραπληροφόρηση» σε σχέση με το ποιες αλλαγές έχει φέρει ο νόμος Χατζηδάκη, παρατήρησε ότι «η εργασία μέσω πλατφόρμας είναι μια σχετικά καινοφανής πραγματικότητα στην αγορά εργασίας και την οικονομία. Δίνει σε πολλούς εργαζόμενους ευκαιρίες για πρόσθετο εισόδημα αλλά υποκρύπτει και πολλούς κινδύνους για καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων. Έως και τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε ασχοληθεί κανείς σοβαρά, ούτε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, - και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως, μπορούν να το βεβαιώσουν και εργατολόγοι - δεν είχε ασχοληθεί με ρυθμίσεις που προστατεύουν τους freelancers, οι οποίοι εργάζονται μέσω των πλατφορμών. Αυτό έγινε με το νόμο Χατζηδάκη, με τον οποίο διευρύνθηκαν τα δικαιώματα για τους ανθρώπους που εργάζονται με μπλοκάκι σε αυτές τις πλατφόρμες».

Και συνέχισε καταθέτοντας τις θετικές αυτές αλλαγές: «Προσδιορίσθηκαν ρητά οι όροι που καταδεικνύουν ότι κάποιος είναι freelancer ή μισθωτός, άρα να μπορεί να προστατευθεί από μια πιθανή εργοδοτική καταχρηστική συμπεριφορά. Δόθηκαν δικαιώματα συνδικαλιστικής οργάνωσης και των ελεύθερων επαγγελματιών, κάτι που δεν έκανε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς πιστεύουμε στη συλλογική εκπροσώπηση των εργαζομένων ειδικά όταν λειτουργούν ως το πιο ευάλωτο μέρος σε μια εργασιακή σχέση. Και δώσαμε αυτά τα δικαιώματα ώστε να μπορούν να έχουν συλλογική εκπροσώπηση, να έχουν έναν κατώτατο μισθό, να διεκδικήσουν παροχές, ασφάλεια και υγεία στην εργασία -όλα αυτά έγιναν με το νόμο Χατζηδάκη».

Ενώ για την υπόθεση της εταιρείας efood ειδικότερα, «αυτό που έγινε από τη συγκεκριμένη εταιρεία είναι καταδικαστέο αλλά δεν έχει να κάνει σε τίποτε με το νόμο Χατζηδάκη. Εκμεταλλεύθηκαν μια δυνατότητα που έδινε σε αυτές τις εταιρείες η εργατική νομοθεσία και επί ΣΥΡΙΖΑ, μια αντίστοιχη εταιρεία θα μπορούσε να επιλέξει αν θα έχει έναν εργαζόμενο ως μισθωτό ή ως ελεύθερο επαγγελματία. Το έκανε με έναν πολύ κακό τρόπο, καταδικάστηκε δημόσια για αυτό και από εκεί και πέρα έχει αλλάξει την τακτική της. Αλλά δεν υπάρχει καμία σχέση με το νόμο Χατζηδάκη, που αντιθέτως διευρύνει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις πλατφόρμες», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας.