Σκάνδαλο «καίει» τους αυστριακούς Σοσιαλδημοκράτες, δέκα ημέρες πριν τις εκλογές

Σκάνδαλο «καίει» τους αυστριακούς Σοσιαλδημοκράτες, δέκα ημέρες πριν τις εκλογές

Με τους χειρότερους όρους οδεύουν προς την εκλογική αναμέτρηση της 15ης Οκτωβρίου οι αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Christian Kern, οι οποίοι κινδυνεύουν σοβαρά να βρεθούν στην τρίτη θέση, πίσω και από το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας.

Αιτία είναι το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ημέρες και αφορά την οργανωμένη προσπάθεια διαδικτυακής σπίλωσης του υποψηφίου των Χριστιανοδημοκρατών και νυν υπουργού Εξωτερικών, Sebastian Kurz, ο οποίος έχει πλέον ακόμη μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει ο νεότερος ηγέτης ευρωπαϊκής χώρας, σε ηλικία μόλις 31 ετών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψαν στις αρχές της εβδομάδας το περιοδικό «Profil» και η εφημερίδα «Die Presse», ο πρώην σύμβουλος του Kern, Tal Silberstein -ο οποίος συνελήφθη πριν μερικές εβδομάδες στο Ισραήλ κατηγορούμενος για διαφθορά- φέρεται να έστησε και να χρηματοδότησε αδρά, με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, μια ρατσιστικού περιεχομένου ιστοσελίδα στο Facebook, με τίτλο «Εμείς για τον Sebastian Kurz». 

Η υπόθεση αυτή έχει ήδη οδηγήσει σε παραίτηση τον πρόεδρο και επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας των Χριστιανοδημοκρατών, Georg Niedermuehlbichler, ο οποίος πάντως δικαιολογήθηκε ότι δεν γνώριζε τίποτε για τη δράση του Silberstein. Το κόμμα «ποτέ δεν ενέκρινε, χρηματοδότησε ή προώθησε αυτές τις ιστοσελίδες», δήλωσε ο παραιτηθείς πρόεδρος.

Ωστόσο, καθώς απομένουν λιγότερες από δέκα ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, η ζημιά που έχει γίνει για το μεγαλύτερο κόμμα της απερχόμενης βουλής φαίνεται πως είναι αναντίστρεπτη. Ήδη, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τους Σοσιαλδημοκράτες να έχουν σημαντικές απώλειες σε σχέση με το 26,8% που είχαν καταγράψει στις προηγούμενες εκλογές και να υπολείπονται του ακροδεξιού κόμματος του οποίου ηγείται ο Heinz-Christian Strache.

Εφόσον οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, μάλιστα, δεν αποκλείεται να δούμε την αυστριακή Ακροδεξιά να επιστρέφει στην κυβέρνηση, ως εταίρος του Kurz, ο οποίος προηγείται με σημαντική διαφορά στις δημοσκοπήσεις. Κάτι τέτοιο δε θα ακυρώσει την ευφορία που είχε δημιουργήσει τον περασμένο Δεκέμβριο η εκλογή του «πράσινου» προέδρου απέναντι στον υποψήφιο της Ακροδεξιάς. 

Σημειώνεται ότι η πρώτη φορά που το Κόμμα Ελευθερίας βρέθηκε να συγκυβερνά ήταν την περίοδο 2003-2008.