Σιωπή από την υπουργό Πολιτισμού για τη διπλή βράβευση Λάνθιμου στη Βενετία

Σιωπή από την υπουργό Πολιτισμού για τη διπλή βράβευση Λάνθιμου στη Βενετία

Της Αγγελικής Κώττη

Ας πούμε ότι είσαι η νέα υπουργός Πολιτισμού και στα πρώτα 24ωρα της κυβερνητικής σου θητείας έχεις τη βράβευση ενός Έλληνα σκηνοθέτη με ένα μεγάλο βραβείο σε ένα μεγάλο φεστιβάλ. Τι κάνεις; Τον συγχαίρεις αμέσως, αυτή είναι η δουλειά σου. Η Μυρσίνη Ζορμπά όμως προφανώς διαφωνεί. Καμία δήλωση, λοιπόν, από το υπουργείο της για τη διπλή επιτυχία του Γιώργου Λάνθιμου στο φεστιβάλ Βενετίας. Ούτε ένα μπράβο, μια ηθική επιβράβευση. Άκρα του τάφου σιωπή. Τον αγνόησε επιδεικτικά. Ακατανόητη η αιτία.

Όφειλε να έχει κινητοποιηθεί και για λόγους πέρα από το πρωτόκολλο, την εθιμοτυπία, επίσημους λόγους τέλος πάντων. Επειδή η πατρίδα δεν έβαλε ούτε λεπτό του ευρώ για να γίνει η ταινία του «The favourite» η οποία ήταν αποκλειστικά ξένης παραγωγής. Αφού δεν έκανε αυτό τον κόπο (και τζάμπα τα συγχαρητήρια του κυρίου Κρέτσου, διότι ούτε το δικό του υφυπουργείο έδωσε κάτι) έπρεπε ταχέως να ευχαριστήσει τον σκηνοθέτη, μήπως και φανεί η πατρίδα λιγότερο μητριά. Ούτε αυτό το σκέφτηκε.

Στο μυαλό της δεν είμαι, αλλά μάλλον έχω καταλάβει πώς και τί έγινε χθες. Το πρωί του Σαββάτου, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το υπουργείο εγκαινίασε με μια σούπερ μίζερη τελετή το περίπτερο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Ειπώθηκαν φανφάρες για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, του οποίου η επέκταση δεν είναι καν εξασφαλισμένη και σε άλλα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους - με τον πιλότο θα μείνουμε. Το όλον ανέβηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Εάν υπήρχε συγχαρητήριο προς  τον Λάνθιμο θα επισκιαζόταν αυτή η έτσι και αλλιώς χλωμή και αποτυχημένη φιέστα. Οπότε, προφανώς, σκέφτηκαν πως και η Δευτέρα μέρα είναι. (Τις Δευτέρες όμως αρχίζουμε δίαιτες δεν επανορθώνουμε με διήμερη καθυστέρηση γκάφες).

Πάντως, καλό θα ήταν ένα τηλεφώνημα, μια ανθοδέσμη, κάτι. Έστω πιο προσωπικό. Έστω εκτός δημοσιότητας. Αλλά δεν το «κόβω» να έχει γίνει. Πώς τολμά δηλαδή κάποιος να κάνει -αληθινά- διεθνή καριέρα χωρίς να έχει ανάγκη το υπουργείο Πολιτισμού με τον ψωραλέο προϋπολογισμό που έτσι κι αλλιώς κυρίως σε δημόσιες σχέσεις με καλλιτέχνες πηγαίνει; Δεν το χωράει το μυαλό τους. Ας βάλουν λιγάκι από το τελευταίο, όμως, διότι έρχονται και τα Όσκαρ. Και ο Λάνθιμος θα παίξει εκεί δυνατά. Αυτή θα  είναι και η τιμωρία τους.