Στις 11:30 οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα από Οικονόμου και Πλεύρη

Στις 11:30 οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα από Οικονόμου και Πλεύρη

Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη για τους μεγαλύτερους περιορισμούς και τα επιπλέον μέτρα προστασίας που προτείνει η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, ενόψει εορταστικής περιόδου. Τα μέτρα θα ανακοινωθούν στις 11:30 κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα μέτρα περιλαμβάνονται η ματαίωση των εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, οι ειδικοί εισηγήθηκαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας (ΚΝ95) ή διπλή στα σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς να ισχύσει πριν τις γιορτές, προκειμένου να μπει φρένο στην επέλαση της πανδημίας.

Το δεύτερο κύμα μέτρων με περιορισμό λειτουργίας των ωραρίων σε εστίαση και διασκέδαση, με ειδική έμφαση στα νυχτερινά μαγαζιά, τα κλαμπ, επαναφορά των περιορισμών ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο σε κλειστούς χώρους, διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών αγώνων χωρίς κοινό και επέκταση της τηλεργασίας, οι ειδικοί εισηγούνται να εφαρμοστεί μετά την Πρωτοχρονιά, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Τηλεργασία και λειτουργία σχολείων

Στο πλαίσιο αυτό, θα ζητηθεί η τηλεργασία να επεκταθεί από το 20% σήμερα στο 50%, καθώς και να μην πραγματοποιηθούν οι οργανωμένες σχολικές εκδρομές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει σύσκεψη για να εξεταστούν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων ως προς την εξάπλωση των κρουσμάτων στον πληθυσμό.

Μέχρι το απόγευμα οι ανακοινώσεις

Η πρώτη δέσμη μέτρων πρόκειται να κλειδώσει σε κρίσιμη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα. Ο πρωθυπουργός με τους στενούς του συνεργάτες θα συνεκτιμήσουν όλα τα νέα δεδομένα και θα ληφθούν οι αποφάσεις. Το μόνο βέβαιο είναι πως ό,τι αποφασιστεί θα ανακοινωθεί από τον υπουργό Υγείας Θάνος Πλεύρη το αργότερο μέχρι το απόγευμα.

Στο Μαξίμου κυριαρχεί αγωνία όχι τόσο για την κατάσταση που προβλέπεται για τα αμέσως επόμενα 24ωρα, την εορταστική περίοδο δηλαδή, αλλά για το τι θα συμβεί στο τέλος Ιανουαρίου.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έκρηξη των κρουσμάτων σε περίπου έναν μήνα από σήμερα, κάτι που η κυβέρνηση δείχνει να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της.

Νωρίτερα, η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων στη συνεδρίασή τους εισηγήθηκε την άμεση εφαρμογή και του ελέγχου των ταξιδιωτών που εισέρχονται στη χώρα, με τη διενέργεια τεστ τη 2η και 4η μέρα μετά την άφιξή τους.

Tα επόμενα μέτρα και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Πέραν αυτών, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας προγραμματίζεται να συνέλθει εκ νέου αμέσως μετά την ανάπαυλα των Χριστουγέννων, δηλαδή την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, ώστε να εξετάσει το σχέδιο αναχαίτισης της παραλλαγής «Omicron», με βάση και τα μέχρι τότε επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα.

Το δεύτερο, αυτό, «πακέτο» μέτρων προτείνεται μέχρι στιγμής να τεθεί σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου και εξής, ώστε να μην χαθεί τελείως η εορταστική ατμόσφαιρα, αλλά και η εμπορική κίνηση των γιορτών.

Ταυτόχρονα αναθερμαίνεται σε ολοένα και περισσότερες χώρες η συζήτηση για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, καταρχάς από την ηλικία των 50 ετών και άνω και σε μεταγενέστερο στάδιο την διεύρυνση του ώστε να γίνει καθολικός.