Σημαντικά ευρήματα στο Ακρωτήρι Θήρας

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, 12:13
-A +A
Σημαντικά ευρήματα στο Ακρωτήρι Θήρας

Η πόλη του Ακρωτηρίου, χτισμένη επάνω σε ένα αρχαιότερο από εκείνην νεκροταφείο, αντλούσε δύναμη και σύμβολα από κειμήλια που υπήρχαν σε αυτό. Ένα πρωτοκυκλαδικό γυναικείο ειδώλιο τοποθετημένο διαγώνια σε πυθμένα μικρής πήλινης λάρνακας, αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη γι’ αυτό. Το ειδώλιο, σαφώς προγενέστερο της θηραϊκής πόλης που τάφηκε κάτω από τη λάβα, συγκαταλέγεται στα ευρήματα της φετινής ανασκαφής, που γίνεται υπό τη διεύθυνση του ομότιμου καθηγητή κ. Χρ. Ντούμα, με την χορηγία του Kaspesky Lab και υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Κατά την διάρκεια των συνεχιζόμενων ανασκαφικών εργασιών στο Ακρωτήρι Θήρας έρχονται στο φως σημαντικά νέα στοιχεία λοιπόν. Σε εσωτερικό χώρο σημαντικού κτηρίου, πιθανότατα δημόσιου χαρακτήρα, γνωστού με το συμβατικό όνομα «οικία των Θρανίων» όπου το  1999 είχε βρεθεί ο περίφημος χρυσός αίγαγρος που εκτίθεται στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, τοποθετημένος σε πήλινη λάρνακα, δίπλα σε σωρό κεράτων ζώων, βρέθηκαν εφέτος, κάτω από τις επιχώσεις καταστροφής, με χρονολογική ακολουθία, αρχικά αμφορείς και στη συνέχεια μικρές ορθογώνιες πήλινες λάρνακες.

Μετά την σταδιακή αποκάλυψη και τον καθαρισμό μικρής λάρνακας στην ΒΔ γωνία του χώρου βρέθηκε μαρμάρινο πρωτοκυκλαδικό γυναικείο ειδώλιο τοποθετημένο διαγώνια στον πυθμένα του σκεύους.

Από την ομάδα λαρνάκων της ΝΑ γωνίας του χώρου αποκαλύφθηκαν τρεις, από τις οποίες οι δύο μικρότερες περιείχαν μάζα πηλού σε ωοειδή διαμόρφωση, ενώ στην μεγαλύτερη είχαν τοποθετηθεί ανεστραμμένοι δύο μαρμάρινοι πρωτοκυκλαδικοί κρατηρίσκοι, μια μαρμάρινη φιάλη και ένα αγγείο αλαβάστρινο.  Πρόκειται, δηλαδή, για κινητά ευρήματα που απέχουν πολλούς αιώνες από την πόλη η οποία καταστράφηκε κατά την έκρηξη του ηφαιστείου τον 17ο αιώνα π.Χ.

Η εν εξελίξει έρευνα στο Ακρωτήρι αποκαλύπτει σταδιακά έναν χώρο τελετουργικών πράξεων, πολύ κοντά στην Ξεστή 3, ένα σημαντικό δημόσιο κτήριο με πλούσια τοιχογραφική διακόσμηση, στο νότιο όριο του οικισμού. Τα ευρήματα αυτά αναμφισβήτητα σχετίζονται με τις αντιλήψεις και τις δοξασίες της Θηραϊκής κοινωνίας και προκαλούν ερεθίσματα για νέα ερμηνευτική ώθηση σε ουσιώδη ερωτήματα για την ιδεολογία και πιθανώς τη θρησκεία της κοινωνίας του προϊστορικού Αιγαίου.

Αγγελική Κώττη

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 15/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα