Σερβία: Κανονικά οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Σερβία: Κανονικά οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Η Σερβία λαμβάνει ρωσικό αέριο μέσω Βουλγαρίας κανονικά, παρά το γεγονός ότι η Gazprom σταμάτησε τις προμήθειες στην ίδια τη Βουλγαρία, δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Ενέργειας Zοράνα Μιχαΐλοβιτς.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία την Τετάρτη επειδή δεν πληρώνει για το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

«Λαμβάνουμε φυσικό αέριο μέσω του βαλκανικού ρεύματος σε κανονικές, συμφωνημένες ποσότητες 6 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων», ανέφερε η Μιχαΐλοβιτς, σύμφωνα με το Reuters. «Ξοδεύουμε περίπου 4,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα καθημερινά, που σημαίνει ότι έχουμε αρκετά για να καλύψουμε τις ανάγκες μας».

Η Βουλγαρία μεταφέρει ρωσικό αέριο από την Τουρκία μέσω επέκτασης του αγωγού Turk Stream στη Σερβία και από εκεί στην Ουγγαρία.

Η υπουργός είπε ότι η Σερβία, η οποία προμηθεύεται όλες τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, εξετάζει διάφορες επιλογές σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού, ενώ παράλληλα έχει αρνηθεί να επιβάλει κυρώσεις στην παραδοσιακή της σύμμαχία.

Το ένα είναι να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου που διαθέτει η χώρα στη μοναδική της εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου Banatski Dvor, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη Gazprom, και τα οποία θα επαρκούσαν για 21 ημέρες. Τα ρωσικά αποθέματα εκεί θα καλύψουν άλλες 22 ημέρες, είπε.

Η άλλη επιλογή είναι να ξεκινήσει η αντικατάσταση του φυσικού αερίου με άλλες πηγές ενέργειας, όπως το αργό πετρέλαιο, εάν χρειαστεί.