Σενάρια για τετ α τετ Μητσοτάκη, Ερντογάν - Ποια θα είναι η πιθανή ατζέντα

Σενάρια για τετ α τετ Μητσοτάκη, Ερντογάν - Ποια θα είναι η πιθανή ατζέντα

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ενός τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη.

Χωρίς μέχρι αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάτι δεδομένο, η πιθανότητα συνάντησης των δύο δε θα πρέπει να αποκλειστεί, αφού σε μία εβδομάδα από σήμερα δεν αποκλείεται και οι δύο να βρίσκονται στην ίδια πόλη (Κωνσταντινούπολη) για μερικές ώρες.

Συγκεκριμένα, εδώ και μερικές εβδομάδες ο πρωθυπουργός έχει λάβει επίσημη πρόσκληση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς του Πατριαρχείου για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, στις 13 Μαρτίου. 

Την πρόσκληση αυτή την έχει αποδεχθεί και μένει να δούμε εάν τελικώς θα είναι εφικτή η μετάβαση του στην Τουρκία, δεδομένου ότι στο τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να βρίσκεται στη Γαλλία για την ειδική σύνοδο κορυφής που διοργανώνει ο Εμανουέλ Μακρόν. 

Παράλληλα δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος τα Σαββατοκύριακα συνήθως βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. 

Με αυτά τα δεδομένα ορισμένοι ήδη δημιουργούν σενάρια περί μιας πιθανής συνάντησης, με φόντο τη ρωσοουκρανική κρίση. 

Σε κάθε περίπτωση όπως έχει επαναλάβει με διάφορες αφορμές ο Κυριάκος Μητσοτάκης η Ελλάδα επιθυμεί να κρατάει ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία, παρά τις σοβαρές και μεγάλες διαφωνίες που έχει η Αθήνα με την Άγκυρα. 

«Πιστεύω ότι θα υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μία τέτοια συνάντηση. Είμαστε εξάλλου δύο χώρες που συγκροτούμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Έχουμε να συζητήσουμε ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις» είπε πριν από μερικά 24ωρα ο κ. Μητσοτάκης στον Alpha αναφερθείς στο ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο με θέμα τη ρωσική εισβολή. Μια απάντηση που ουσιαστικά όρισε την ατζέντα σε αυτό το πιθανό τετ α τετ. Με άλλα λόγια στην περίπτωση που γίνει η συνάντηση, πιθανότατα η κουβέντα θα περιοριστεί στις εξελίξεις στην Ουκρανία.