Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Καβάλα και Θάσος - Ένας νεκρός

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Καβάλα και Θάσος - Ένας νεκρός

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν περιοχές της Καβάλας και της Θάσου καθώς η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τις περιοχές έχει προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες στο οδικό δίκτυο και σε κατοικίες, αρκετές εκ των οποίων εκκενώθηκαν, ενώ υποχώρησαν και τμήματα του οδοστρώματος. Παρόμοια εικόνα και στη Χαλκιδική, ενώ στην Ολυμπιάδα η υπερχείλιση ποταμού απέκλεισε ολόκληρο οικισμό. Κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων στην Καβάλα τραγικό θάνατο βρήκε ένας 55χρονος αγρότης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας  ο 55χρονος αγρότης από το Δάτο Καβάλας, σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε έπεσε -άγνωστο πως- σε ρέμα στην θέση "Πύργος", μεταξύ Δάτου και Μικροχωρίου, στο 1ο χλμ αγροτικής οδού Δάτου – Αμυγδαλεώνα.

Το τελευταίο 24ωρο, δρόμοι στη Θάσο έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους παρασύροντας αυτοκίνητα και ότι άλλο βρεθεί στο διάβα τους, ρέματα και αρδευτικά κανάλια έχουν υπερχειλίσει, πολλά σημεία του οδικού δικτύου δεν είναι προσβάσιμα, ενώ χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να απεγκλωβιστούν κάτοικοι σε οικισμούς όπου το νερό μπήκε κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια τους και ήταν αδύνατη η μετακίνησή τους.

Πολλές παραλίες θυμίζουν βομβαρδισμένα τοπία, κατολισθήσεις υπάρχουν σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, ενώ τα ορμητικά νερά έχουν προκαλέσει μεγάλες και εκτεταμένες ζημιές σε επιχειρήσεις και κατοικίες, ενώ όπως αναφέρει το kavalanews.gr. η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και στην Ποταμιά, όπου δύο οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όταν πλημμύρισαν ολοσχερώς. Το κεντρικό ρέμα της Ποταμιάς έχει υπερχειλίσει με αποτέλεσμα το νερό να «τρέχει» ανεξέλεγκτο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, σημειώνει.

Για πρωτοφανή βροχή έκανε λόγο ο δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης, οποίος μιλώντας στο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων υπογράμμισε ότι αύριο το πρωί αναμένονται και μηχανήματα του Στρατού και της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. προκειμένου να ξεκινήσει μια πρώτη προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών.

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι ο όγκος του νερού είναι πολύ μεγάλος και δύσκολα διοχετεύεται προς τη θάλασσα ενώ λόγω των φερτών υλικών που παρασύρει δημιουργεί μεγάλα προβλήματα μέσα στους οικισμούς του νησιού . Ο ίδιος σημείωσε πως το τελευταίο 48ωρο το νησί της Θάσου έχει συγκεντρώσει το υψηλότερο ποσοστό βροχόπτωσης σε όλη την Ελλάδα.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσουν στο νησί ενισχύσεις από την Καβάλα με άντρες, οχήματα και άλλα μηχανήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η κακοκαιρία στο νησί.

Να σημειωθεί ότι από το πρωί δεν εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από και προς το νησί της Θάσου λόγω των ισχυρών θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο Θρακικό πέλαγος, εντάσεως μέχρι και επτά μποφόρ.

Καβάλα- Χαλκιδική

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το kavalaportal.gr η περιφέρεια έκανε δεκτό το αίτημα των δύο δήμων, Καβάλας και Θάσου, να κηρυχθούν συγκεκριμένες περιοχές τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Λόγω της κλίσης του εδάφους, ο μεγαλύτερος όγκος του νερού, αφού υποχώρησε από τις τοπικές κοινότητες Πολύστηλου και Δάτου, στη δημοτική ενότητα Φιλίππων του Δήμου Καβάλας, συσσωρεύτηκε στον κάμπο των Τεναγών. Μικροπροβλήματα υπήρξαν ωστόσο σε γειτονιές μέσα στην πόλη της Καβάλας με πτώσεις δέντρων και παλιών τοιχίων, ενώ έγιναν κατολισθήσεις μικρής έκτασης στην περιμετρική οδό.

Στη περιοχή της Χαλκιδικής βρίσκεται ήδη ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλλιάνος, που διατηρεί απευθείας επικοινωνία με τον γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα, προβλήματα και ζημιές έχουν προκαλέσει σε αρκετές περιοχές της Χαλκιδικής και σε επαρχιακούς δρόμους οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν τις τελευταίες τρεις μέρες τον νομό, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το σχολείο του Νέου Μαρμαρά στη Σιθωνία Χαλκιδικής, ενώ σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα αντιμετωπίζει η περιοχή της Ολυμπιάδας. αφού ορμητικοί χείμαρροι κατέκλυσαν νωρίτερα την είσοδο στην Ολυμπιάδα, στο τμήμα του δρόμου από τον Σταυρό.