Σε καραντίνα δομή μεταναστών, τέλος οι λαϊκές για 14 μέρες
Ν. Χαρδαλιάς για Θεσσαλία

Σε καραντίνα δομή μεταναστών, τέλος οι λαϊκές για 14 μέρες

Την αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στη Θεσσαλία για 14 ημέρες μετά τον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων σε οικισμό Ρομά ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας πως η κατάσταση είναι δύσκολη και το παράδειγμα της Λάρισας έρχεται να αποδείξει και το πόσο εύθραυστη είναι, ενώ υπογράμμισε ότι τέτοια επιδημιολογικά φορτία σε πολλές περιοχές μπορεί να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να οδηγηθούμε εκεί που με τόση μεγάλη προσπάθεια έχουμε αποφύγει αυτόν τον καιρό.

Όπως τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, καταγράφηκαν 20 κρούσματα κορονοϊού στον οικισμό Ρομά της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, τα οποία περιλαμβάνονται στον συνολικό απολογισμό των 2.011 που γνωστοποιήθηκε.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως η περιοχή βρίσκεται για 14 ημέρες σε καραντίνα, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται και το πλανόδιο εμπόριο.

Μάλιστα, για τη  δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο είπε από τα στοιχεία της ιχνηλάτησης προέκυψε συσχέτιση με τον οικισμό των Ρομά στην ίδια περιοχή που τέθηκε σε καραντίνα. 

«Είχαμε ένα κρούσμα προχθές θετικό στον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας. Σε 29 επαφές του κρούσματος έγινε ιχνηλάτηση high risk και low risk. Δώσαμε εντολή να γίνει το τεστ και στις 29 επαφές. Από τα 17 πρώτα τεστ προέκυψαν 12 θετικά, και δεν περιμέναμε τα υπόλοιπα, χρειάστηκε να πάρουμε αποφάσεις για κήρυξη του οικισμού σε έκτακτη ανάγκη πολιτικής προστασίας και για προσωρινή καραντίνα με προσωρινή άρση μετακίνησης τους», επισήμανε ο υφυπουργός.  

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, από αύριο θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους δήμους Τυρνάβου, Φαρσάλων και Σοφάδων, ενώ στις περιοχές αυτές θα οριστούν και διαμεσολαβητές μεταξύ των Ρομά και των δημάρχων της περιοχής για την καλύτερη προετοιμασία σε τυχόν λήψης έκτακτων μέτρων.

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι έχει δημιουργηθεί πλάνο για την τροφοδοσία του οικισμού των Ρομά στη Λάρισα και ενισχύονται οι δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και των δομών Υγείας, ενώ έλεγχοι θα γίνουν και στη δομή φιλοξενίας προσφύγων Κουτσόχερο.

Εν συνεχεία, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας διευκρίνισε ότι κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι χώροι λατρείας θα παραμείνουν όλοι κλειστοί για όλα τα δόγματα και όλες τις θρησκείες.

Τέλος, όσον αφορά στην τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΠΑ για τον Covid-19, το 10306, επισήμανε ότι η επικοινωνία των πολιτών είναι δωρεάν και δεν επιφέρει καμία χρέωση. Σε κάποιες περιπτώσεις που υπήρξαν χρεώσεις, κατόπιν συνεννόησης με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, οι χρεώσεις αυτές θα πιστωθούν στον επόμενο ή μεθεπόμενο λογαριαμό των πολιτών. «Είναι κάτι το οποίο το παρατηρούμε και θα το εξασφαλίσουμε».