Σε ιστορικό χαμηλό μετά τα νέα σχόλια Ερντογάν για μείωση επιτοκίων
Τουρκική λίρα

Σε ιστορικό χαμηλό μετά τα νέα σχόλια Ερντογάν για μείωση επιτοκίων

Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα, μετά τις νέες δηλώσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε χαμηλότερα επιτόκια με μια αόριστη αναφορά στους καλοκαιρινούς μήνες ως ημερομηνία - στόχο.

«Μίλησα σήμερα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Είναι πολύ σημαντικό να μειώσουμε τα επιτόκια. Για αυτό το λόγο θα φτάσουμε περίπου στον Ιούλιο και τον Αύγουστο έτσι ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν να υποχωρούν τα επιτόκια», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο δίκτυο TRT αργά την Τρίτη, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Σε αυτό το κλίμα, το τουρκικό νόμισμα έφτασε να υποχωρεί έως και στο 8.7795 του αμερικανικού δολαρίου, ενώ πλέον έχω μαζέψει μέρος από τις απώλειες και διαπραγματεύεται στο 8.6290 του αμερικανικού νομίσματος, με απώλειες πάντως περίπου 1,2%.

Ο Ερντογάν επανέλαβε ουσιαστικά την οικονομικά ανορθόδοξη πεποίθησή του ότι το χαμηλότερο κόστος δανεισμού θα βοηθήσει να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός, σε αντίθεση με το τι πιστεύουν οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες, σχολιάζει το Bloomberg. Η μείωση των επιτοκίων θα μειώσει τα κόστη των παραγωγών και τελικά θα καταλήξει σε χαμηλότερες αυξήσεις στις τιμές καταναλωτών, υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος.

«Εάν αφαιρέσουμε το βάρος των επιτοκίων από τις επενδύσεις και τα κόστη, θα εισέλθουμε σε ένα πιο ήπιο περιβάλλον επειδή είναι τα επιτόκια που προκαλούν εξαρχής πληθωρισμό κόστους, είπε ο Ερντογάν.

Το αίτημά του για χαμηλότερα επιτόκια αυξάνει την πίεση στον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Σαχάμπ Καβτσίογλου, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μετά την αποπομπή του προηγούμενου κεντρικού τραπεζίτη, ο οποίος δεν συμμεριζόταν τις απόψεις του Ερντογάν για την επιτοκιακή πολιτική.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός υπερβαίνει κατά τρεις φορές τον επίσημο στόχο του 5% γεγονός που καθιστά αδύνατη ακόμη και μία σκέψη για μείωση επιτοκίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του 2021 η τουρκική λίρα έχει τη χειρότερη επίδοση από τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων οικονομιών, έχοντας χάσει συνολικά άνω του 16% έναντι του δολαρίου, από τη στιγμή που ο πρόεδρος Ερντογάν απέπεμψε τον προκάτοχο του Καβτσίογλου.