Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία «Λέανδρος»
ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία «Λέανδρος»

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, καθώς επιβεβαιώθηκε ο  πλήρης συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με συμμετοχή του γενικού γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας μας κατά τις επόμενες ημέρες.

«Πραγματοποιήθηκε μια πολύ μεγάλη σύσκεψη, προκειμένου να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που πιθανόν να προκύψουν από την κακοκαιρία που έρχεται. Θέλω να πιστεύω ότι όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα βοηθήσουν, ούτως ώστε να μην δημιουργηθεί κανέναν πρόβλημα. Και ό,τι δημιουργηθεί είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε αμέσως, χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω επιπτώσεις στην κυκλοφορία και την οικονομική ζωή της χώρας. Με τον συντονισμό όλων μας, με το Κέντρο Πολιτικής Προστασίας ανοικτό 24 ώρες, με τις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, τις Περιφέρειες σε ολόκληρη τη χώρα και τους παραχωρησιούχους σε 24ωρη βάση σε λειτουργία, πιστεύω ότι όλα θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Επίσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης απηύθυνε έκκληση σε όλους να μην οδηγούν στη Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης (ΛΕΑ). «Μπορεί αυτό να έχει δραματικές συνέπειες για τη ζωή των ανθρώπων. Μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε χιλιάδες συμπολίτες μας. Σεβαστείτε τον νόμο», τόνισε.

Σε ερώτηση σχετικά με τα προγνωστικά μοντέλα για τις επόμενες ημέρες, ο υπουργός σημείωσε: «Κοιτάξτε, βάσει των προγνωστικών μοντέλων φαίνεται ότι πιθανότατα να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα στον κεντρικό κορμό της χώρας. Αλλά αυτά μένει να τα δούμε τις επόμενες ώρες, τα ξημερώματα προς το Σάββατο. Θα είμαστε όμως όλοι παρόντες, έτσι ώστε την ώρα που εκδηλώνονται τα φαινόμενα εμείς να τα αντιμετωπίσουμε».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Υποδομών σημείωσε: «Όπως ανέφερε ο κ. υπουργός, έγινε μια ευρεία σύσκεψη στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας, με το υπουργείο Υποδομών να βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα, οι παραχωρησιούχοι και οι δομές του υπουργείου, καθώς και όλες οι υπηρεσίες μας. Θέλω να κάνω έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν όσο είναι δυνατόν τις μετακινήσεις τους για να δούμε ποιο είναι το εύρος του φαινομένου. Εμείς σε 24ωρη βάση είμαστε σε εγρήγορση, παρακολουθούμε το φαινόμενο και ελπίζω ότι θα πάνε όλα καλά».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, καθώς και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη. Από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, έλαβαν μέρος ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, συμμετείχαν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολυδάς, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Λάρισας, Βασίλης Καραλής, εκπρόσωποι του ΕΚΑΒ, των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και του ΔΕΔΔΗΕ.