Σε επιφυλακή για τη μετάλλαξη «Δέλτα» - Σύσκεψη στο Μαξίμου για τους εμβολιασμούς

Σε επιφυλακή για τη μετάλλαξη «Δέλτα» - Σύσκεψη στο Μαξίμου για τους εμβολιασμούς

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα και η πορεία των εμβολιασμών θα τεθούν στο επίκεντρο της σύσκεψης που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας. 

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα μέτρα για ασφαλείς μετακινήσεις στα νησιά, αλλά και πρόσβασης στους χώρους ψυχαγωγίας. 

 α) Να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, εφόσον έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορoνοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού

β) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο Cοvid-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης

γ) Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Η υποχρέωση περιλαμβάνει ανηλίκους από 12 ετών και άνω. Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Γεωργιάδης: Αν συνεχιστεί η άνοδος κρουσμάτων πρέπει να συζητάμε εκ νέου τι θα κάνουμε

Αν συνεχιστεί ο ρυθμός ανόδου των κρουσμάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες η εικόνα της Ελλάδας θα είναι διαφορετική και θα πρέπει να συζητάμε εκ νέου τι θα κάνουμε με την πανδημία, δήλωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι δεν πρέπει να καταστραφεί η καλή εικόνα για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια με τις προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης να είναι κάθε μήνα καλύτερες από τον προηγούμενο. Τόνισε επίσης για τον τουρισμό ότι ο ρυθμός των αφίξεων του 2021 είναι μεγαλύτερος από τις αφίξεις τον Ιούλιο του 2020 και οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία «είναι καταπληκτικές για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι οι επενδύσεις ξεκίνησαν «να παίρνουν φωτιά» και τα ακίνητα στο Ελληνικό έχουν γίνει ανάρπαστα, κυρίως από τους ανθρώπους του εξωτερικού. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα δημόσια οικονομικά παραμένουν ισχυρά, η ζημία όμως που έχει υποστεί η  ιδιωτική οικονομία δεν μπορεί να στηριχτεί εκ νέου με πόρους.

Ανέφερε, ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιθανόν να προσβάλλει και εμβολιασμένους  αλλά δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να νοσηλευτεί κάποιος σε ΜΕΘ, σημειώνοντας την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.

Πέτσας για μέτρα μετακινήσεων: Όποιο μέτρο χρειαστεί να παρθεί, θα παρθεί

Αν υπάρξει τέταρτο κύμα της πανδημίας, αυτό θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους, όχι την οικονομία τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος διευκρίνισε, όσον αφορά το εάν θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για τις χερσαίες μετακινήσεις, πως Ιούλιος και Αύγουστος είναι δυο μήνες κρίσιμοι και «όποιο μέτρο χρειαστεί να παρθεί, θα παρθεί».

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο Στέλιος Πέτσας επισήμανε αρχικά ότι η αναπλήρωση των εισοδημάτων όσων είχαν ανάγκη κατά το lockdown προήλθε από τον προϋπολογισμό αλλά και τον εξωτερικό δανεισμό, δύο πηγές που δεν είναι ανεξάντλητες και στις οποίες πρέπει να προστρέχουμε με φειδώ και με σύνεση.

Ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε ότι πλέον τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους και πως τυχόν αυξημένος αριθμός κρουσμάτων δε σημαίνει απαραίτητα πίεση στο Σύστημα Υγείας «επομένως αυτό θα είναι πρόβλημα για τους ανεμβολίαστους».

Στο ερώτημα εάν θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα για τις χερσαίες μετακινήσεις, απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν έχει γίνει κάποια σχετική συζήτηση στην κυβέρνηση, ωστόσο Ιούλιος και Αύγουστος είναι δυο μήνες κρίσιμοι και «όποιο μέτρο χρειαστεί να παρθεί, θα παρθεί».

Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο τοπικών lockdown λέγοντας ότι πάνω από όλα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο προκειμένου μέσα στο καλοκαίρι να επιτευχθεί ένα ποσοστό εμβολιασμού συμβατό με το τείχος ανοσίας.

Για τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ΚΕΔΕ τόνισε ότι στόχος είναι μαζί με την αυτοδιοίκηση να καλυφθούν τα κενά που παρατηρούνται στην ταχύτητα των εμβολιασμών σε όλη τη χώρα.

Έστρεψε τα βέλη του κατά των πολιτικών δυνάμεων που αναπαράγουν ψεκασμένες θεωρίες για τσιπ στα εμβόλια αλλά και εκείνους που συστήνουν στους πολίτες να περιμένουν πριν εμβολιαστούν όπως ο βουλευτής κ. Παύλος Πολάκης, δηλώσεις που έχουν όπως είπε αντίκτυπο σε συγκεκριμένες ομάδες.