Σε χαμηλό επτά εβδομάδων η στερλίνα έναντι του ευρώ

Σε χαμηλό επτά εβδομάδων η στερλίνα έναντι του ευρώ

Σε χαμηλό επτά εβδομάδων έναντι του ευρώ υποχωρεί σήμερα η στερλίνα λόγω της αβεβαιότητας για το πότε θα ενεργοποιηθεί ο επίσημος μηχανισμός για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, καθώς και ορισμένων αδύναμων στοιχειών για την βρετανική οικονομία.

Σύμφωνα με το Reuters, η Theresa May γνώρισε την πρώτη της ήττα όσον αφορά το σχέδιό της για το Brexit την περασμένη εβδομάδα, καθώς το Άνω Σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου υιοθέτησε μια αλλαγή, σύμφωνα με την οποία η May μπορεί ενεργοποιήσει συζητήσεις για το "διαζύγιο" με την Ε.Ε μόνο αφού πρώτα εξασφλίσει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ.

Η ψηφοφορία ήταν ένα ξεκάθαρο πλήγμα για την βρετανίδα πρωθυπουργό η οποία ήλπιζε να περάσει τον λογαριασμό για το Brexit χωρίς αλλαγές. Επιπλέον, αυτή η εξέλιξη φέρνει ακόμα πιο πίσω την έναρξη της επίσημης διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

"Οι αγορές θέλουν να δουν την ενεργοποίηση του άρθρου 50 νωρίτερα και όχι αργότερα, αφού μόνο με αυτό τον τρόπο η αβεβαιότητα θα δώσει τη θέση της στη σαφήνεια", τόνισε στο Reuters o στρατηγικός αναλυτής ισοτιμιών της ING, Viraj Patel.

Αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που υπάρχει ακόμα γύρω από το Brexit είναι η στερλίνα να κατρακυλά στις 86,69 πένες έναντι του ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων.

Στην αβεβαιότητα ήρθαν να προστεθούν και τα πιο αδύναμα του αναμενόμενου στοιχεία για τον τομέα υπηρεσίων της Βρετανίας, τα οποία ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.