Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός ατόμου για  για πρόκληση φθορών σε μνημείο και στον περίβολο της Ισραηλιτικής Κοινότητας
Λάρισα

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός ατόμου για για πρόκληση φθορών σε μνημείο και στον περίβολο της Ισραηλιτικής Κοινότητας

Δικογραφία σχηματίστηκε από την υποδιεύθυνση ασφάλειας Λάρισας, σε βάρος ενός ατόμου για πρόκληση φθορών σε μνημείο και στον περίβολο της Ισραηλιτικής Κοινότητας στην πόλη της Λάρισας.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο δράστης την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου το απόγευμα προέβη σε αναγραφή συνθημάτων με τη χρήση σπρέι τόσο σε μνημείο όσο και στην περίφραξη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας.

Ο δράστης εντοπίστηκε από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Τεμπών σήμερα Σάββατο το πρωί στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τεμπών και στην κατοχή του βρέθηκαν δύο σπρέι, τα οποία κατασχέθηκαν.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας με την επιβαρυντική περίσταση του εγκλήματος με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και της παράβασης του νόμου περί ρατσισμού.

Επιπρόσθετα, σε βάρος του επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα για μη τήρηση των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ την προανάκριση διενεργεί η υποδιεύθυνση ασφάλειας Λάρισας.

ΚΙΣΕ: «Καμιά ανοχή στο φανατισμό, στη μισαλλοδοξία και στον αντισημιτισμό»

 Υπενθυμίζεται πως τον χθεσινό βανδαλισμό του Μνημείου Ολοκαυτώματος και της Συναγωγής στη Λάρισα καταδίκασε με ανακοίνωσή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ)

«Θρησκευτικό φανατισμό και μισαλλοδοξία αποπνέει ο νέος βανδαλισμός ιερών εβραϊκών χώρων στη Λάρισα, που έγινε στις 3.12.2020», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΣΕ. Και συνεχίζει:

«Χρησιμοποιώντας θρησκευτικά σύμβολα, οι ιερόσυλοι αποτύπωσαν το αντιεβραϊκό τους μίσος στην εξωτερική πρόσοψη της Συναγωγής Λάρισας, καθώς και στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, εκφράζοντας την απαξίωση τους για την ιερότητα των χώρων και καταπατώντας τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Ο Ελληνικός Εβραϊσμός καταδικάζει τις αποτρόπαιες αυτές πράξεις. Ζητούμε από τις αρμόδιες Αρχές τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, καθώς  και την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζουμε τη δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαραγαρίτη Σχοινά,  μόλις προ δύο ημερών: "Η Ευρώπη στέκεται σταθερά ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού.  Η εβραϊκή ζωή είναι και πάντα θα είναι τμήμα των Ευρωπαϊκών κοινωνιών, καθώς και του τρόπου ζωής μας". 

Καμιά ανοχή στο φανατισμό, στη μισαλλοδοξία και στον αντισημιτισμό.»

ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε την ειδεχθή βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου Λάρισας

«Την ειδεχθή βεβήλωση, χθες, του εβραϊκού νεκροταφείου στη Λάρισα», καταδίκασε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Περαιτέρω, τόνισε ότι η αποτρόπαια αυτή πράξη προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και δεν συνάδει με τον ελληνικό πολιτισμό και τις αξίες της ελληνικής κοινωνίας.

Επίσης, σημείωσε ότι τέτοιες ενέργειες υπενθυμίζουν την ανάγκη εγρήγορσης για την προάσπιση των ηθικών αξιών μας έναντι του ρατσισμού, του μίσους και του φανατισμού.