Σαρώνει όλη τη χώρα η «Μέδουσα», ένας νεκρός από κεραυνό

Σαρώνει όλη τη χώρα η «Μέδουσα», ένας νεκρός από κεραυνό

Ισχυρές καταιγίδες συνοδευμένες από θυελλώδεις ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας που πλήττει την Ελλάδα από το βράδυ του Σαββάτου.

Η «Μέδουσα», όπως έχει ονομαστεί η κακοκαιρία έχει δημιουργήσει ήδη σημαντικά προβλήματα ωστόσο σήμερα Δευτέρα αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα, κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Στερεάς Ελλάδας και των βορείων τμημάτων της Πελοποννήσου. Στην Κεντρική Μακεδονία, ένταση των φαινομένων αναμένεται στους νομούς της Χαλκιδικής και της Πιερίας. Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί από το απόγευμα της Τρίτης, όταν και τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν. Δεν αποκλείεται επίσης η εκδήλωση καταιγίδων στην Αττική, όπου βρέχει από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ένας νεκρός από κεραυνό

Νεκρός εντοπίστηκε 45χρονος που αγνοούνταν και αναζητούνταν από χθες το βράδυ στην Τ.Κ. Μέγα Κάμπου του Δήμου Αμφιλοχίας. Ο άτυχος 45χρονος, φέρεται ότι χτυπήθηκε από κεραυνό χθες αργά το απόγευμα την ώρα της σφοδρής καταιγίδας.

Βόρεια Ελλάδα

Φθινόπωρο -εν μέσω θέρους- θυμίζει το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχοπτώσεις που συνοδεύονται από τοπικές καταιγίδες και ασυνήθιστα χαμηλές τιμές για την εποχή.

Η θερμοκρασία έπεσε κατακόρυφα το τελευταίο 24ωρο και είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές ορεινές περιοχές στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία «ξύπνησαν» το πρωί με τον υδράργυρο να βρίσκεται σε μονοψήφιες τιμές.

Βροχερός είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, όπου στο κέντρο της πόλης η θερμοκρασία νωρίτερα έδειξε μόλις 17 βαθμούς. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης δεν αναφέρθηκαν σημαντικά προβλήματα από την κακοκαιρία, παρά μόνο κλήσεις για κοπές δένδρων.

Χωρίς σοβαρά προβλήματα εξελίσσεται -μέχρι στιγμής- η κακοκαιρία και στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόβλημα αναφέρθηκε μόνο σε επαρχιακό δρόμο του Κιλκίς (Αργυρούπολης - Σεβαστού), που παραμένει μέχρι αυτή την ώρα κλειστός λόγω υπερχείλισης του οδοστρώματος.

«Πολύ ισχυρά είναι τα καιρικά φαινόμενα στη Σιθωνία, όπου έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα σε όλο το παραλιακό μέτωπο, από τον Νέο Μαρμαρά, την περιοχή Αζάπικο, την Τορώνη και την Τριστινίκα, μέχρι το Πόρτο Κουφό» δηλώνει, ο διευθυντής του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Χαράλαμπος Στεργιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς το φαινόμενο εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Ο όγκος του νερού είναι υπερβολικά μεγάλος και η πυροσβεστική κάνει διαρκώς αντλήσεις νερού. Σπεύδουμε με πολλά μηχανήματα στα σημεία όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα. Έχουμε ενημερώσει για την κατάσταση τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα, ενώ αναμένεται να γίνει δεκτό το αίτημα του Δήμου Σιθωνίας για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αντίστοιχο αίτημα έχει υποβάλλει και ο Δήμος Νέας Προποντίδας, ωστόσο ελέγχουμε τα συμβάντα και σε αυτή την περιοχή» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων έκλεισε και το πέρασμα του Γαλλικού ποταμού στην περιοχή της Σίνδου.

Πελοπόννησος

Χαλαζοπτώσεις, καταιγίδες και κεραυνοί ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας που έπληττε, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, διάφορες περιοχές της Αχαΐας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω των κεραυνών εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στην περιοχή Παυλόκαστρο της Πάτρας, στον Κρίνο και στην Λακκόπετρα της δυτικής Αχαΐας και στην Σπαρτιά του δήμου Ερυμάνθου. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, αλλά λόγω των καταιγίδων που ακολούθησαν, οι φωτιές έσβησαν γρήγορα.

Επίσης, μπουρίνι που «χτύπησε» την περιοχή του Ρίου είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν οι κάδοι πρόσδεσης δύο φερι - μποτ, τα οποία παρασύρθηκαν για μικρή απόσταση από τους ανέμους, προκαλώντας ζημιές σε μικρές βάρκες.

Στο Αντίρριο εκδηλώθηκαν ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τις οποίες προκλήθηκαν πλημμύρες ενώ έσπασαν και αρκετά κλαδιά δέντρων.

Επίσης, πάλι λόγω των καταιγίδων, προκλήθηκαν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, από την Πάτρα, μέχρι το ύψος της Κάτω Αχαΐας.

Χαλάζι έπεσε και στην περιοχή των Καλαβρύτων, ενώ οι κατολισθήσεις στην εθνική οδό Πατρών - Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας, δεν δημιούργησαν πρόβλημα στην κυκλοφορία.

Στην Αιγιάλεια, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θανάσης Παναγοπούλος, οι χαλαζοπτώσεις έπληξαν τις ορεινές περιοχές, καθώς και την περιοχή των Σελινανιτίκων. «Είναι πιθανόν να έχουν υποστεί ζημιές οι καλλιέργειες» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, στην περιοχή του Πάσιου, στο Κιάτο Κορινθίας, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν σώους σήμερα τα ξημερώματα έναν άνδρα ηλικίας 75 χρόνων και μία γυναίκα ηλικίας 68 ετών, οι οποίοι προηγουμένως είχαν εγκλωβιστεί μέσα στο αυτοκίνητό τους, σε ρέμα της περιοχής. Ακόμη, η Πυροσβεστική προχώρησε σε απαντλήσεις υδάτων από πέντε υπόγεια στην περιοχή του Κιάτου.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταιγίδες προκάλεσαν ζημιές σε καλλιέργειες στην Αιτωλοακαρνανία, ωστόσο πλήρης εικόνα θα υπάρξει μετά τις πρώτες καταγραφές. Επίσης, η Πυροσβεστική έκανε απαντλήσεις υδάτων από υπόγεια σπιτιών σε περιοχές του Αγρινίου. 

Θεσσαλία και ''Ηπειρος

Ισχυρή βροχόπτωση έπληξε το απόγευμα της Κυριακής και την πόλη της Λάρισας, συνοδευόμενη από κεραυνούς.
Η βροχόπτωση δημιούργησε προβλήματα σε δρόμους της πόλης ενώ υπήρξαν κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας για πλημμυρισμένα υπόγεια, κυρίως από φρεάτια.

Προβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του Μετσόβου, της Κόνιτσας, των Τζουμέρκων και του Ζαγορίου, άφησε πίσω της η κακοκαιρία, που έπληξε χθες το από γεύμα την Ήπειρο.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, το ύψος του χαλαζιού στο Μέτσοβο έφτασε τα 30 εκατοστά, ενώ οι ισχυρές καταιγίδες προκάλεσαν καταπτώσεις βράχων και μεταφορά φερτών υλικών που προκάλεσαν ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Από χθες, μηχανήματα της Περιφέρειας Ηπείρου, εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου: Sooc