Σ. Τσιόδρας: Με «εκρηκτικό» ρυθμό η αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία

Σ. Τσιόδρας: Με «εκρηκτικό» ρυθμό η αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία

Με ρυθμό 170 ανά ημέρα «τρέχουν» οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, επίδοση που αν δεν ανακοπεί γρήγορα θα πιέσει αφόρητα το σύστημα Υγείας. Την ανησυχητική αυτή κατάσταση, η οποία και επέβαλε την χθεσινή εισήγηση των ειδικών προς τον πρωθυπουργό για άμεσο και καθολικό lockdown της χώρας, περιέγραψε ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπαίνουν πλέον περισσότεροι άνθρωποι στα νοσοκομεία, από όσους βγαίνουν από αυτά. Χθες τα κρούσματα που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ έφταναν στα 213, γεγονός που σημαίνει ότι έξι στις 10 ΜΕΘ είναι καλυμμένες. Στην Αθήνα η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ είναι 66% και στην Θεσσαλονίκη στο 78%.

Ανησυχητικά είναι και τα επίπεδα θανάτων που αφορούν κυρίως τους ανθρώπους ηλικίας 75 ετών και άνω, ενώ τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται και τα περιστατικά σε νεότερες ηλικίες.

Στην ηλικία άνω των  65 ετών τις τελευταίες 7 ημέρες τα κρούσματα ανέρχονται σε πάνω από 1000 άτομα. Σαν αποτέλεσμα είναι πιθανό, πολλοί εξ αυτών να νοσηλευτούν άμεσα στα νοσοκομεία. Από την αρχή της πανδημίας τα τεστ έχουν πολλαπλασιαστεί, ανέρχονται σε περίπου από 20.000 τεστ σε ημερήσια βάση. Τα θετικά τεστ είναι πάνω από 9%. «Ποτέ ξανά στην σύγχρονη ιστορία δεν έχει τύχει να έχουμε τόσους νοσηλευόμενους από ιό που κάνει πνευμονία, χθες είχαν φτάσει τους 1.600», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

«Ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους από έναν ιό που κάνει πνευμονία. Ούτε εμείς ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σ. Τσιόδρας και πρόσθεσε πως χθες το βράδυ οι νοσηλευόμενοι σε όλη τη χώρα, είχαν φτάσει τους 1.600, τονίζοντας ότι «πλέον μπαίνουν περισσότεροι από όσους βγαίνουν από τα νοσοκομεία και αυτό δείχνει ότι το σύστημα υγείας θα δοκιμαστεί». \

Όπως επισήμανε, δεν νοσηλεύονται μόνο ηλικιωμένοι αλλά και νέοι άνθρωποι, αρκετοί από τους οποίους δυσκολεύεται να ξεπεράσουν τις επιπλοκές. «Η χρήση μάσκας θα προλάβει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους μέχρι να έρθει το εμβόλιο» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση που αφορά την μεταδοτικότητα του ιού και αν αυτή έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, τόνισε ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρα επιστημονικά δεδομένα γι' αυτό και απαιτείται επιπλέον επιστημονική έρευνα για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, αναφερόμενος στο κλίμα ανέφερε ότι «φαίνεται ότι η μεταδοτικότητα είναι πιθανό να αυξάνεται σε ποσοστό 20% με 30% όσο πέφτει η θερμοκρασία και αυξάνεται ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους». Αν εφαρμοστούν με ευθύνη τα μέτρα, τότε «με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε μείωση των μεταδόσεων και περιορισμό των κρουσμάτων» είπε και πρόσθεσε πως υπάρχουν ενδείξεις από εργαστήρια που ελέγχουν το θέμα στη χώρα μας, ότι τα μέτρα θα δουλέψουν.

«Δυστυχώς, ακραία στοιχεία διαδίδουν ψευδείς θεωρίες και κάνουν κακό στον κόσμο» τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι «η πανδημία δεν είναι μύθος, είναι εδώ υπάρχει με έναν ιό δύσκολο, μεταδοτικό που προκαλεί μεγαλύτερη θνητότητα από αυτή της γρίπης». Εκτιμάται, όπως είπε, ότι αν δε λειτουργήσουν τα μέτρα θα έχουμε 2 με 4 εκατομμύρια νεκρούς έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2021 σε όλο τον κόσμο.

Στο ενδεχόμενο νέου lockdown ή παράτασης του lockdown, το οποίο ανακοινώθηκε, ο Σωτήρης Τσιόδρας απάντησε, πως «κανείς δεν αποκλείει τίποτα, γνωρίζοντας πως συμπεριφέρονται οι ιοί, αλλά ελπίζουμε να μην τροποποιηθεί ο ιός ώστε να ξανανοίξουμε την κοινωνία με τις λιγότερες δυνατές απώλειες» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι γνωρίζουμε πλέον πως μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό με την ιχνηλάτηση όταν κλείνουμε την κοινωνία.

«Ο περιορισμός των μετακινήσεων έχουμε δει ότι συμβάλλει κατά 80% στην μείωση της διασποράς. Θα παρακολουθούμε μέρα -μέρα το φαινόμενο και ελπίζουμε ότι τα μέτρα θα δράσουν ποτελεσματικά, θα μειωθεί η διασπορά του ιού με το απαγορευτικό», είπε και αναφερόμενος στο εμβόλιο εξήγησε πως «η επιδημία θα τελειώσει με ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο τέλος του χρόνου ή αρχές του 2021. Αυτή τη στιγμή έχουμε τρία ελπιδοφόρα εμβόλια κι άλλα που δοκιμάζονται. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε σύντομα θετικά αποτελέσματα τόνισε και πρόσθεσε όσον αφορά τους εμβολιασμούς ότι «θα υπάρξει ιεράρχηση για το ποιος θα κάνει αρχικά το εμβόλιο και η προμήθεια τους θα γίνει με διαφάνεια σε όλο τον κόσμο». Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν θα έχουμε τις πρώτες δόσεις του εμβολίου τέλος του χρόνου ή αρχές του επόμενου, πάντως αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι το εμβόλιο είναι καταλυτικό στον περιορισμό της πανδημίας, επισήμανε.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι από την αρχή της πανδημίας έχουμε 20πλασιάσει τα τεστ. Κάνουμε πάνω από 20.000 τεστ την μέρα. Περίπου 19.000 τεστ ανά ημέρα και 3.000 γρήγορα τεστ ανά ημέρα. Η θετικότητα στα τεστ που κάνουμε ξεπερνάει πια το 9%. Αυτό δείχνει μια μεγάλη επιδημία στη χώρα, κατέληξε.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αποκάλυψε ότι υπήρξαν και διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το ζήτημα των μαθητών στην Επιτροπή. Στους νεότερους μαθητές δεν υπάρχει αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού αλλά εξακολουθούμε να θέλουμε να περιορίσουμε την συμβολή των μαθητών στην μεταδοτικότητα στην κοινότητα. «Μετά το δημοτικό είδαμε ότι αυξάνει η μεταδοτικότητα και γι' αυτό αποφασίσαμε να επιτρέψουμε την συνέχιση λειτουργίας των δημοτικών, αλλά όχι και των άλλων βαθμίδων.