Σ. Μισέλ: Η Βρετανία καλείται να κάνει μία επιλογή για το Brexit

Σ. Μισέλ: Η Βρετανία καλείται να κάνει μία επιλογή για το Brexit

Η Βρετανία θα πρέπει να λάβει ορισμένες αποφάσεις ως κυρίαρχο κράτος σχετικά με το Brexit, οι οποίες θα καθορίσουν τη μελλοντική της πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι πλέον το Λονδίνο οφείλει να κάνει κάτι για να βγουν από το αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις.

Την Τρίτη, τόσο η ΕΕ όσο και η Βρετανία, κάλεσαν η μία την άλλη να προχωρήσει σε συμβιβασμούς προκειμένου να αποφευχθεί ένα ασύντακτο τέλος στο πενταετές δράμα του Brexit.

«Ο χρόνος που απομένει είναι πολύ λίγος και είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε εντατικά, για όλα τα ζητήματα, επί νομικής βάσης. Η Βρετανία θα πρέπει να κάνει μία επιλογή, και πρόκειται για την επιλογή ενός ελεύθερου, κυρίαρχου κράτους» είπε ο Μισέλ απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η απάντησή τους θα καθορίσει τον βαθμό πρόσβασής τους στην εσωτερική μας αγορά, πρόκειται για κοινή λογική», τόνισε.

Ο Μισέλ υπογράμμισε ότι τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης είναι έτοιμα και για τη διάρρηξη των εμπορικών δεσμών στο τέλος του χρόνου αν δεν υπάρξει νέα συμφωνία.

«Δεν χρειαζόμαστε λόγια, χρειαζόμαστε εγγυήσεις» είπε ο Μισέλ για το ζήτημα των εγγυήσεων για ισότιμους όρους ανταγωνισμού.

«Θέλουν οι Βρετανοί φίλοι μας να ρυθμίσουν τις κρατικές βοήθειες και να διατηρήσουν υψηλά ιατρικά πρότυπα; Αν ναι, γιατί να μην δεσμευτούν σ’ αυτά;»