Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020, 08:02

-A +A

Ρωσία: Σεισμική δόνηση 7,5 Ρίχτερ στις νήσους Κουρίλες

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020, 08:02
Ρωσία: Σεισμική δόνηση 7,5 Ρίχτερ στις νήσους Κουρίλες
-A +A

Σεισμική δόνηση μεγέθους 7,5 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στα ανοικτά των νησιών που είναι γνωστά με την ονομασία Κουρίλες στη Ρωσία, σε εστιακό βάθος 59 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής (USGS). Εκδόθηκε αρχικά προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι, η οποία αργότερα ακυρώθηκε.

Αρχικά, το αμερικανικό ινστιτούτο εκτίμησε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σε απόσταση περίπου 1.400 χιλιομέτρων βορειοανατολικά από την πόλη Σαπόρο της Ιαπωνίας, διευκρίνισε το ινστιτούτο.

Το Αμερικανικό Κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ακόμη «αναλύει» τα δεδομένα του σεισμού για να «προσδιορίσει το επίπεδο του κινδύνου», προειδοποιώντας παράλληλα ότι «Αυτή η σεισμική δόνηση υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει καταστροφικό τσουνάμι στην περιοχή όπου έγινε».

Όπως αναφέρει ο Guardian εν συνεχεία η προειδοποίηση για τσουνάμι σε ακτίνα 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο της δόνησης ακυρώθηκε, καθώς το Αμερικανικό Κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης ανέφερε ότι «θα προκληθούν μόνο μικροί κυματισμοί από αυτό το σεισμό και δεν υπάρχει περαιτέρω λόγος ανησυχίας.».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του Κέντρου τονίζεται πως «οι κυματισμοί τύπου τσουνάμι που θα δημιουργηθούν προβλέπεται να είναι μικρότεροι των 0,3 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, σε περιοχές όπως η Χαβάη, η Ιαπωνία, η Ρωσία και μια σειρά νήσων του Ειρηνικού, όπως τα Μιντγέι και οι βόρειες Μαριάνες.

Επισημαίνεται πως η Ιαπωνία δεν εξέδωσε καμία προειδοποίηση για τσουνάμι μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Τα νησιά Κουρίλες σχηματίζουν αρχιπέλαγος βόρεια του ιαπωνικού νησιού Χοκάιντο.

Τα τέσσερα από τα νησιά του αρχιπελάγους, τα νοτιότερα (Χαμπαμάι/Χαμπομάι, Σικατάν, Γιετορόπ/Ετορόφου, Κουνάσιρ/Κουνασίρι) είναι το αντικείμενο διένεξης μεταξύ της Ρωσίας και της Ιαπωνίας από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Κουρίλες αποκαλούνται Βόρειες Περιοχές στην Ιαπωνία.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα