Ρωσία: Κατηγορεί τις ΗΠΑ για τους περιορισμούς στο Καλινινγκράντ

Ρωσία: Κατηγορεί τις ΗΠΑ για τους περιορισμούς στο Καλινινγκράντ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας κατηγόρησε την Παρασκευή τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απαγόρευση από τη Λιθουανία της κυκλοφορίας εμπορευμάτων από τη ρωσική ηπειρωτική χώρα προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, γεγονός που έχει αυξήσει τις ήδη υψηλές εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

«Η λεγόμενη 'συλλογική Δύση', με τη ρητή οδηγία του Λευκού Οίκου, επέβαλε απαγόρευση στη σιδηροδρομική μεταφορά ενός ευρέος φάσματος εμπορευμάτων μέσω της περιοχής του Καλίνινγκραντ», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Ανέφερε ότι η κίνηση ήταν μέρος ενός σχεδίου «ολοένα και πιο εχθρικών ενεργειών από την αμερικανική πλευρά» προς τη Ρωσία. Η Λιθουανία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το περασμένο Σάββατο άρχισε να εμποδίζει τη μεταφορά  ρωσικών αγαθών που εμπίπτουν στις κυρώσεις της ΕΕ μετά την έναρξη ισχύος των νέων περιορισμών.

Η Μόσχα επέκρινε την κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την «μπλόκο» και δεσμεύτηκε για σκληρή απάντηση. Το Βίλνιους δήλωσε ότι είναι προετοιμασμένο εάν η Ρωσία αποσυνδέσει τη Λιθουανία από το  περιφερειακό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν υπολογίσει ότι η απαγόρευση θα σταματήσει το 30% ή το 50% της εμπορευματικής κίνησης, αλλά έχουν επίσης πει ότι τα εμπορεύματα μπορούν γρήγορα να επαναδρομολογηθούν σε πλοία που διασχίζουν τη Βαλτική Θάλασσα. Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ίνγκριντα Σιμονιτέ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί περί αποκλεισμού ήταν ψευδείς. Είπε ότι η κυκλοφορία επιβατών συνεχίστηκε αδιάκοπα και ότι τα εμπορεύματα που επηρεάστηκαν ανήλθαν μόνο στο 1% της συνολικής ρωσικής μεταφοράς εμπορευμάτων προς το Καλίνινγκραντ.

Η Μόσχα είπε επίσης την Παρασκευή ότι η άρνηση της Ουάσιγκτον να παραιτηθεί από τις κυρώσεις στον εναέριο χώρο για να επιτρέψει  ρωσικό αεροπλάνο να πετάξει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συγκεντρώσει Ρώσους διπλωμάτες δείχνει ότι οι εκκλήσεις της για συνέχιση του διαλόγου δεν ήταν αληθινές. Δεδομένης της επιδείνωσης των σχέσεων, η Ρωσία είπε ότι ήταν «αδύνατο» να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με την Ουάσιγκτον για μια σειρά διμερών ζητημάτων που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στο εγγύς μέλλον.

Δεν διευκρίνισε σε ποια θέματα αναφερόταν, ούτε πότε έπρεπε να πραγματοποιηθούν συνομιλίες.