Rheinische Post: Το FDP πήρε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών

Rheinische Post: Το FDP πήρε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών

Έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των ηγετικών ομάδων των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων, κατά την οποία συμφωνήθηκε και η κατανομή των υπουργείων, δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Rheinische Post». Το FDP έχει ήδη διαψεύσει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη συνάντηση συμμετείχαν ο επικεφαλής του FDP Christian Lindner, ο αντιπρόεδρος Wolfgang Kubicki και η Γενική Γραμματέας Nicola Beer από τη μία πλευρά και οι συμπρόεδροι των Πρασίνων Cem Ozdemir και Katrin Goring-Eckardt και ο υπουργός Περιβάλλοντος του Σλέσβιγκ-Χολστάιν Robert Habeck από την άλλη.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι το FDP θα εξασφαλίσει τα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης και ένα νέο υπερ-υπουργείο Τεχνολογίας, Παιδείας και Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ οι Πράσινοι τα υπουργεία Εξωτερικών, Αναπτυξιακής Βοήθειας και επίσης ένα νέο υπερ-υπουργείο Περιβάλλοντος και Προστασίας του Καταναλωτή.

Βέβαιος ότι θα σχηματιστεί συνασπισμός "Τζαμάικα" δηλώνει ο Thomas Oppermann (SPD)

Βέβαιος ότι στο τέλος θα σχηματιστεί συνασπισμός «Τζαμάικα» εμφανίστηκε ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Thomas Oppermann, δήλωσε ωστόσο ότι, αν η προσπάθεια αποτύχει και υπάρξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για το κράτος, το SPD θα πρέπει να σκεφτεί εκ νέου την στάση του.

«Οι Πράσινοι είναι πρόθυμοι για κάθε κακή πράξη», δήλωσε ο κ. Oppermann μιλώντας χθες το βράδυ σε εκπομπή του ZDF και πρόσθεσε ότι προβλέπει εμπόδια μόνο από τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι οποίοι έχουν πληγωθεί βαριά από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ερωτηθείς πάντως αν το SPD θα σκεφτόταν να μπει στην κυβέρνηση σε περίπτωση αποχώρησης της Καγκελαρίου Merkel, ο κ. Oppermann δήλωσε: «Τότε θα είχαμε μια πραγματικά νέα κατάσταση», ενώ αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα, παραδέχθηκε ότι, αν το SPD είχε πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα με το 2013 (25,7%) ή έστω με το 2009 (23%), θα είχε πιθανότατα δεχθεί να συνεχίσει τον μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU).

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο που θα χρειαστεί η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δήλωσε αστειευόμενος: «Οι συζητήσεις θα κρατήσουν τόσο, όσο θα χρειαζόμουν για να ανέβω δύο φορές τις ''Αλπεις».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ