Reuters: Σχέδιο για νέο δανεισμό 10 έως 12 δισ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο το 2022

Reuters: Σχέδιο για νέο δανεισμό 10 έως 12 δισ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο το 2022

Η Ελλάδα σχεδιάζει να δανειστεί 10 δισεκατομμύρια ευρώ (11,3 δισεκατομμύρια δολάρια) έως 12 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 εκδίδοντας νέο βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμου χρέους αλλά και το πρώτο πράσινο ομόλογό της, δήλωσαν δύο κυβερνητικές πηγές τη Δευτέρα στο Reuters.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η χώρα εξέδωσε πενταετή, 10 και 30ετή κρατικά ομόλογα φέτος, αντλώντας συνολικά περίπου 14 δισ. ευρώ και επωφελούμενη από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που ωθήθηκαν από το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

"Σκοπεύουμε να συγκεντρώσουμε περίπου 10-12 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο. Θα εκδώσουμε επίσης το πρώτο μας πράσινο ομόλογο", δήλωσε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα.

Η Ελλάδα, η οποία βαθμολογείται με ΒΒ από την Standard & Poor's, επέστρεψε στις διεθνείς αγορές ομολόγων το 2017 αφού είχε αποκλειστεί για χρόνια κατά τη διάρκεια μιας δεκαετούς κρίσης χρέους από την οποία τελικά βγήκε τον Αύγουστο του 2018.

Η χώρα στοχεύει να μειώσει την αναλογία του χρέους της προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν - που υπολογίζεται στο 197,1% μετά την απότομη άνοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας - και να διατηρήσει το χρηματικό της απόθεμα από τα αχρησιμοποίητα δάνεια διάσωσης και τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις αγορές.

«Θα εκδώσουμε ένα νέο 10ετές ομόλογο και άλλες λήξεις», δήλωσε δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η χώρα θα κάνει το ντεμπούτο της με το πρώτο πράσινο ομόλογο πιθανότατα το τελευταίο τρίμηνο του 2022 χωρίς να δώσει περισσότερες  λεπτομέρειες.

Η Ελλάδα έχει συσσωρεύσει ένα απόθεμα μετρητών περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, αρκετό για να καλύψει τουλάχιστον δύο χρόνια ληξιπρόθεσμου χρέους χωρίς δανεισμό από τις αγορές, με την προϋπόθεση ότι τα εκκρεμή γραμμάτια θα μετατραπούν.

Από την έξοδο από τα χρόνια των προγραμμάτων διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2018, η Ελλάδα βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής των διμερών δανείων προς τις χώρες της ευρωζώνης και προς το ΔΝΤ.

«Θα γίνει πιθανότατα στις αρχές του επόμενου έτους», είπε ο πρώτος αξιωματούχος στο Reuters χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποσό.