Reuters: Ο χρυσός στο στόχαστρο πιθανών νέων κυρώσεων στην Ρωσία

Reuters: Ο χρυσός στο στόχαστρο πιθανών νέων κυρώσεων στην Ρωσία

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συνεχίσουν να ασκούν μεγάλη πίεση  στη Ρωσία στη σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα, όταν θα υπογραμμίσουν ότι συνεχίζουν να εργάζονται πάνω σε νέες κυρώσεις, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου, με τον χρυσό να μπαίνει στο τραπέζι για ένταξη σ' ένα νέο πιθανό πακέτο κυρώσεων. 

Η ΕΕ έχει υιοθετήσει έξι πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, αλλά αρκετοί τομείς συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτοι καθώς οι κυβερνήσεις της ΕΕ προσπαθούν να αποφύγουν μέτρα που θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομία τους περισσότερο από τη Ρωσία.

«Οι εργασίες θα συνεχιστούν για τις κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης εφαρμογής τους και της αποτροπής παράκαμψης τους», θα υποστηρίξουν οι ηγέτες της ΕΕ στο τέλος της τακτικής συνόδου κορυφής στις 23-24 Ιουνίου, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του σχεδίου συμπερασμάτων τους με ημερομηνία 20 Ιουνίου την οποία επικαλείται το Reuters.

Το κείμενο είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ των σκανδιναβικών και των ανατολικών χωρών που πίεσαν για σαφή αναφορά σε ένα έβδομο πακέτο στη δήλωση της συνόδου κορυφής, και εθνών όπως η Γερμανία και η Ολλανδία που κάλεσαν τις Βρυξέλλες να επικεντρωθούν στην εφαρμογή υφιστάμενων μέτρων αντί να προσθέσουν άμεσα περισσότερες.

Σύμφωνα με το Reuters, σε προηγούμενη έκδοση του κειμένου δεν υπήρχε καμία αναφορά σε «περισσότερη δουλειά» για τις κυρώσεις, οπότε αυτή η αλλαγή αντιπροσωπεύει μια νίκη για τα «γεράκια» των Βρυξελλών. Ωστόσο, το νέο κείμενο δεν αναφέρεται ρητά σε ένα έβδομο πακέτο.

Αν και δεν προετοιμάζεται κανένα νέο πακέτο επί του παρόντος, οι εργασίες συνεχίζονται για τον εντοπισμό τομέων που θα μπορούσαν να πληγούν, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο χρυσός είναι ένας από τους πιθανούς επόμενους στόχους, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των απεσταλμένων της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, η Δανία πρότεινε ότι οι επόμενες κυρώσεις θα μπορούσαν να αφορούν τον χρυσό, μεταξύ άλλων τομέων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Δανού πρέσβη στην ΕΕ.

Πρόσωπο που γνωρίζει τις εργασίες για τις κυρώσεις ανέφερε στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργαζόταν για την προσθήκη χρυσού σε έναν πιθανό επόμενο γύρο κυρώσεων, αν και δεν ήταν ακόμη σαφές εάν το μέτρο θα μπορούσε να απαγορεύσει τις εξαγωγές στη Ρωσία, τις εισαγωγές από τη Ρωσία ή και τα δύο.

Ο χρυσός αποτελεί κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο για τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει αντιμετωπίσει περιορισμούς πρόσβασης σε ορισμένα από τα περιουσιακά της στοιχεία που διατηρούνται στο εξωτερικό, λόγω των δυτικών κυρώσεων.