Reuters: Η κλιματική αλλαγή απειλεί την Ακρόπολη και άλλα ελληνικά μνημεία

Reuters: Η κλιματική αλλαγή απειλεί την Ακρόπολη και άλλα ελληνικά μνημεία

Η αλλαγή του κλίματος απειλεί τα αρχαία ελληνικά μνημεία, μεταξύ των οποίων και την Ακρόπολη, έναν από τους υψηλότερους σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο, αναφέρουν οι επιστήμονες στο Reuters.

Σύμφωνα με το Reuters, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η όξινη βροχή εξανεμίζουν τα μάρμαρα, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι ξηρασίες ή οι καταρρακτώδεις βροχές, σταδιακά οδηγούν αρχαία τείχη και ναούς στη ανάπτυξη διαρθρωτικών προβλημάτων.

Παρόλο που ο λόφος της Ακρόπολης, όπου βρίσκεται ο Παρθενώνας, είναι ίσως ο καλύτερα διατηρημένος αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει όλο και περισσότερο τα μνημεία που στέκονται σ΄αυτόν.

«Τα τείχη της (αρχαίας) πόλης παρουσιάζουν περισσότερη διάβρωση από ό, τι στο παρελθόν», δήλωσε στο Reuters η Μαρία Βλαζάκη, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σημειώνεται πως ο ναός του Παρθενώνα στον βράχο της Ακρόπολης, που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, χρονολογείται από την κλασική περίοδο της αρχαιότητας - τον 5ο αιώνα π.Χ.

Επί δεκαετίες υπήρξαν προσπάθειες για τη διατήρηση και προστασία της Ακρόπολης και των μνημείων της, μια επιχείρηση που επιταχύνθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του ''70. Αλλά η χώρα έχει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες εκθέτες αρχαιολογικούς χώρους.

«Κάθε χρόνο, έχουμε και περισσότερες περιπτώσεις ... Δίνουμε περισσότερα χρήματα, απροσδόκητα χρήματα για να προστατέψουμε τα τείχη των (αρχαίων) πόλεων που δεν είχαν προβλήματα πριν, για να προστατεύσουμε την παράκτια περιοχή», δήλωσε η κ. Βλαζάκη.

Η ευρύτερη περιοχή της Αθήνας έχει πληγεί σκληρά από τις θανατηφόρες πλημμύρες και τις δασικές πυρκαγιές κατά την τελευταία δεκαετία. Για παράδειγμα, μια πυρκαγιά που έλαβε χώρα το 2007 στη χερσόνησο της Πελοποννήσου απείλησε να καταστρέψει τους ναούς και τα γήπεδα της αρχαίας Ολυμπίας, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Χρήστος Ζερέφος, καθηγητής της Ακαδημίας Αθηνών, δήλωσε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει συχνότερα και οι αιφνίδιες μεταβολές από τις πλημμύρες στην ξηρασία αποσταθεροποιούν τα μνημεία.

Μιλώντας στο περιθώριο μιας διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή και την πολιτιστική κληρονομιά, ο Ζερεφός δήλωσε στο Reuters ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα σύστημα παρακολούθησης που θα μπορούσε να παράσχει επιπλέον προστασία σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών,

Φωτογραφία intime news

Διαβάστε ακόμα:

- Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα μνημεία της Δήλου