Ρεκόρ 28 ετών για τον πληθωρισμό - Εκτοξεύτηκε στο 10,2% τον Απρίλιο

Ρεκόρ 28 ετών για τον πληθωρισμό - Εκτοξεύτηκε στο 10,2% τον Απρίλιο

Με διψήφια αύξηση στα περισσότερα βασικά είδη διατροφής και το «δίδυμο» φυσικού αερίου-ηλεκτρικού ρεύματος να τινάζει στον αέρα του οικογενειακούς προϋπολογισμούς ήταν επόμενο να καταρριφθεί το πληθωριστικό ρεκόρ που κράτησε σχεδόν τρεις 10ετίες. Από το 1994 είχε να καταγράψει η ΕΛΣΤΑΤ ετήσια μεταβολή στον δείκτη τιμών καταναλωτή άνω του 10% και τελικώς έμελλε ο Απρίλιος του 2022 να είναι ο μήνας που έφερε και πάλι ετήσια μεταβολή στο 10,2%. |

Το φυσικό αέριο ανατιμήθηκε κατά 122,6% στο δωδεκάμηνο, ο ηλεκτρισμός κατά 88,8%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1% και τα καύσιμα κατά 29%. Η πεντάδα συμπληρώνεται από τα έλαια και τα λίπη που ανατιμήθηκαν κατά 22%.

Όμως δεν είναι τα καύσιμα αυτή τη φορά που προκαλούν τον μεγάλο προβληματισμό. Για την ακρίβεια δεν είναι μόνο τα καύσιμα. Ενώ ο Μάιος χαρακτηρίζεται από νέα ιστορικά ρεκόρ στην αμόλυβδη, στο κοκτέιλ της ακρίβειας αρχίζουν να προστίθενται ολοένα και περισσότερα τρόφιμα. Στα κρέατα η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε ανατίμηση 14,1% και στο ψωμί 10%. Στα γαλακτοκομικά 11,7% και στα λαχανικά 13,8% ενώ μεγάλες ανατιμήσεις 15,8% και 17,7% αντίστοιχα καταγράφηκαν σε αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Τα τρόφιμα και ο κλαδικός τους δείκτης ανατιμήθηκαν κατά 10,9%. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ενδεχομένως να μην έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα. 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021 - Απριλίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 - Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 4,4% έναντι μείωσης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 - Απριλίου 2021 με το δωδεκάμηνο Μαΐου 2019 – Απριλίου 2020 

Σύγκριση Απριλίου 2022 με Μάρτιο 2022  

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ τον μήνα Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 2,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, γάλα νωπό πλήρες, γιαούρτι, τυριά, αυγά, έλαια και λίπη, νωπά λαχανικά, κατεψυγμένα λαχανικά, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ζυμαρικά, νωπά ψάρια.

• 14,1% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις χειμερινές εκπτώσεις.

• 4,0% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

• 0,4% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

• 0,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, βενζίνη. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: πετρέλαιο κίνησης, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

• 0,6% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο πακέτο διακοπών.

• 0,9% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστείακαφενεία. 2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:

• 0,5% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρασιά