Ρεαλιστικό και καινοτόμο το σχέδιο της Περιφέρειας για τα απόβλητα
Τ. Θεοδωρικάκος

Ρεαλιστικό και καινοτόμο το σχέδιο της Περιφέρειας για τα απόβλητα

Πλήρη στήριξη στο σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για τα απορρίμματα παρέχει το υπουργείο Εσωτερικών στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς όπως σημείωσε ο υπουργός Τ. Θεοδωρικάκος, πρόκειται για ένα σχέδιο ρεαλιστικό και καινοτόμο. «Πιστεύω ότι στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα και θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι όλοι μαζί δώσαμε τη μάχη και την κερδίσαμε» σημείωσε και επισήμανε: «Εύχομαι το πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής να γίνει πράξη με ταχύτατους ρυθμούς. Όλοι θα βάλουμε πλάτη προκειμένου να δώσουμε λύση βιώσιμη λύση σ΄ένα πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα για χρόνια».

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι σήμερα είναι μία σημαντική μέρα για την Αττική, που σηματοδοτεί την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και κάλεσε τον κ. Πατούλη να κλείσει τα αυτιά του «στους εραστές της ακινησίας» και να προχωρήσει στο σχεδιασμό του, εφαρμόζοντας τις πρακτικές που ακολουθούνται εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη. «Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα στηρίξουμε την Περιφέρεια και προσωπικά τον κ. Πατούλη σε αυτό το μεγάλο βήμα» σημείωσε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: « Δεν υπάρχει νόημα να διαιωνίζονται τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει να φύγουμε από τη σφαίρα του λαϊκισμού και να προχωρήσουμε μπροστά».

Ακόμη, ο Γ. Πατούλης έστειλε ισχυρό μήνυμα πως η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είναι αποφασισμένη να μην συμβιβαστεί άλλο με την υπάρχουσα κατάσταση και να κάνει μία νέα «πράσινη» αρχή στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Προσδιορίζοντας τους άξονες, τις δράσεις και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του σχεδίου της Περιφέρειας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάππειο, επισήμανε ότι αποτελεί πρώτη πολιτική προτεραιότητα η υιοθέτηση ενός σύγχρονου, φιλικού στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία συστήματος διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, που θα δίνει έμφαση στην ανακύκλωση.

«Κηρύξαμε το 2020, έτος ανακύκλωσης της Αττικής και στο πλαίσιο αυτό, ξεκινάμε από τη χρονιά αυτή, να εφαρμόζουμε ένα σχέδιο επιθετικής ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, ώστε να είμαστε σε θέση ως το 2025, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχέδιο έργων, δράσεων και παρεμβάσεων, να διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας με σύγχρονο τρόπο, χωρίς να τα θάβουμε χωρίς επεξεργασία ούτε στη Φυλή, ούτε πουθενά αλλού στην Αττική».

Γ. Πατούλης: Διαχειριζόμαστε με σχέδιο, την αδιέξοδη κατάσταση που παραλάβαμε

Αποτελεί «εθνική υπόθεση» η διαφύλαξη της εικόνας της Αττικής, επισήμανε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Αττική και πρόσθεσε πως αναγκαία προϋπόθεση για να πετύχουμε τους στόχους που θέτουμε είναι το τετράπτυχο Ειλικρίνεια – Συνεργασία- Ρεαλιστικό Σχέδιο – Υπευθυνότητα και Συνέπεια. 

Όπως υπογράμμισε η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας, το Σεπτέμβριο του 2019 παρέλαβε:

· Έναν ΠΕΣΔΑ, που προβλέπει στόχους, οι οποίοι δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν καθώς είναι μόνο στα χαρτιά.

· Σε λειτουργία τη Φυλή- το μεγαλύτερο ανοικτό ΧΥΤΑ στην Ευρώπη- όπου θάβονται ετησίως πάνω από 1,6 εκ. τόνοι ανεπεξέργαστων απορριμμάτων και έχει ελάχιστο χρόνο ζωής.

· Έναν ΧΥΤΥ, στο Γραμματικό, κατασκευασμένο χωρίς να έχει γίνει η δοκιμαστική λειτουργία του και χωρίς να έχει κατασκευαστεί η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

· Ένα σύστημα διαλογής στην πηγή ανεπαρκές και τεχνολογικά ξεπερασμένα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.