8ος χρόνος, ημέρα 2484η
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

Real estate: Τέσσερις αποφάσεις ανοίγουν το δρόμο για νέες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων

Real estate: Τέσσερις αποφάσεις ανοίγουν το δρόμο για νέες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων
Φωτογραφία αρχείου

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα μειώνει την επιβάρυνση για την πλειοψηφία των ιδιοκτητών αυξάνοντας αντίστοιχα την καθαρή απόδοση των ακινήτων τους. Ο συμπληρωματικός φόρος θα συγχωνευτεί με τον κύριο κάτι που σημαίνει ότι πλέον δεν θα υπάρχει αντικίνητρο για τη συγκέντρωση περισσότερων ακινήτων από το ίδιο φυσικό πρόσωπο. «Κόφτης» θα θεσπιστεί ώστε να αποφευχθούν οι επιβαρύνσεις λόγω ΕΝΦΙΑ στις «ανερχόμενες» περιοχές της χώρας (εκεί δηλαδή που καταγράφηκε και η μεγαλύτερη αύξηση των αντικειμενικών αξιών) ενώ προς «μονιμοποίηση» (μετά και τις σχετικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο) οδεύει η απαλλαγή των μεταβιβάσεων νεόδμητων ακινήτων από τον ΦΠΑ.

Είναι οι τέσσερις αλλαγές που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο όσον αφορά στους φόρους ακινήτων ανοίγοντας τον δρόμο για ακόμη περισσότερες επενδύσεις καθώς αίρονται πολλά αντικίνητρα. H απορρόφηση του συμπληρωματικού φόρου από τον κύριο δεν θα βάζει σε δεύτερες σκέψεις τους υποψήφιους αγοραστές οι οποίοι θα μπορούν ακόμη και μέσα από την… αγγελία να υπολογίζουν τον φόρο κατοχής με τον οποίο θα επιβαρύνεται η επένδυσή τους. Η μόνιμη κατάργηση του ΦΠΑ θα εξαλείψει την… απειλή για τους υποψήφιους αγοραστές και θα δημιουργήσει ένα σταθερό πλαίσιο στην αγορά ενώ ο «κόφτης» μεγάλων αυξήσεων στον ΕΝΦΙΑ λόγω ανατιμήσεων, δεν θα αποτρέψει τις αγοραπωλησίες σε ανερχόμενες περιοχές όπου η αντικειμενική αξία του ακινήτου μπορεί να αυξάνεται ακόμη και πάνω από 200% λόγω δραστικών βελτιώσεων των συνθηκών.

Τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ θα γίνουν μέσα στο επόμενο 15νθήμερο καθώς παραμένει ο στόχος για δημοσίευση του νόμου μέσα στον Φεβρουάριο και εκκαθάριση μέσα στον Μάρτιο. Το να πληρωθεί η πρώτη δόση έως το τέλος Μαρτίου συνιστά ένα πολύ φιλόδοξο στόχο γι’ αυτό και η ρητορική στο υπουργείο Οικονομικών έχει αλλάξει. Αντί για «πληρωμή σε 10 δόσεις», σε πληρωμή σε «έως και 10 δόσεις». Αυτό που έχει σημασία πάντως είναι ότι έχουν κλειδώσει οι βασικές αρχές:

1. Η συνολική φορολογική απόδοση του ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά περισσότερο από 60 - 70 εκατ. ευρώ φέτος με το τελικό ποσό να κλειδώνει αυτή την εβδομάδα ύστερα και από την ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων με τους θεσμούς. Μικρότερος ΕΝΦΙΑ σημαίνει μεγαλύτερη καθαρή απόδοση για τα ακίνητα. Βέβαια, δεν θα έχουν όλοι μείωση. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι το 2022, πάνω από το 50% των ιδιοκτητών θα πληρώνουν λιγότερα σε σχέση με το 2021.

2. Η απορρόφηση του κύριου φόρου σημαίνει ότι ο φόρος θα επιβάλλεται πλέον ανά ακίνητο και όχι με βάση την περιουσία. Έτσι, η επιβάρυνση θα είναι εκ των προτέρων γνωστή και θα «συνοδεύει» το ακίνητο, όχι την περιουσία.

3. Η κατάργηση του ΦΠΑ στα νεόδμητα δεν θα δημιουργεί πλέον «τεχνητή» αύξηση στην οικοδομική δραστηριότητα η οποία θα αυξάνει ή θα μειώνεται μόνο ανάλογα με τη ζήτηση για αγορά νεόδμητων ακινήτων. Το μέτρο αναμένεται να ανακοινωθεί στο β’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα επιβαρύνει με μεγαλύτερο συντελεστή τα πολύ ακριβά ακίνητα αλλά θα θεσπίζει και κόφτη για τις περιοχές όπου θα επέρχεται πολύ μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Τόσο στο λεκανοπέδιο της Αττικής όσο και εκτός αυτού, υπάρχουν περιοχές όπου η αύξηση μπορεί να φτάνει και στο 250%.