Rand Paul: Τον... έδειρε ο γείτονας, απειλείται η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο!

Rand Paul: Τον... έδειρε ο γείτονας, απειλείται η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο!

Ο σοβαρός τραυματισμός και τα σπασμένα πλευρά του γερουσιαστή Rand Paul -κατά πάσα πιθανότατα από την επίθεση που δέχθηκε από γείτονά του- προκαλεί πονοκεφάλους στην ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, καθώς η πλειοψηφία τους είναι οριακή (52 έναντι 48) και οι θέσεις είναι αυστηρά προσωπικές. 

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει γνωστοποιηθεί η αιτία που προκάλεσε την επίθεση του γείτονά του κατά του γερουσιαστή, αλλά και πώς ακριβώς έσπασε πέντε από τα πλευρά του, ο δικηγόρος του γείτονα του υποστηρίζει ότι όλα προκλήθηκαν από διαμάχη σχετικά με τα σκουπίδια μιας αυλής!

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Mitch MacConnell, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο μακρόχρονης απουσίας του Paul από τις συνεδριάσεις του νομοθετικού σώματος, απάντησε όπως μεταδίδει το CNN: «Κάθε ημέρα, είναι ένα πραγματικό σφίξιμο στο στομάχι. Κάθε φορά που έχουμε έναν γερουσιαστή από την πτέρυγα μας ν' απουσιάζει, είναι δυνητικά μία πρόκληση. Έχουμε μία πλειοψηφία 52 έναντι 48 εδρών κι όπως έχετε παρατηρήσει σε αρκετές περιπτώσεις δεν είμαστε πάντοτε όλοι παρόντες».

Επί του παρόντος, δεν φαίνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα διακινδυνεύσουν κάποια κρίσιμη ψηφοφορία. Το νομοθετικό έργο της Γερουσίας αυτή την εβδομάδα εντοπίζεται στις ψηφοφορίες για την άρση διαδικαστικών εμποδίων που έχουν ενεργοποιήσει οι Δημοκρατικοί, αλλά και στην επικύρωση τεσσάρων επιλογών του προέδρου Trump για τον διορισμό τους σε θέσεις του ομοσπονδιακού μηχανισμού των ΗΠΑ. Για τις διαδικασίες αυτές, απαιτείται πλειοψηφία 51 ψήφων, ενώ δεν απουσιάζουν από το Καπιτώλιο άλλοι γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η απουσία του Paul, σε συνδυασμό με την απουσία του Ted Cruz που εκλέγεται στο Τέξας, με αφορμή τον απόηχο της αιματηρής επίθεσης σε εκκλησία, είχαν ως συνέπεια την αναβολή δύο ψηφοφοριών που είχαν προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας.

Εξάλλου, οι ψηφοφορίες για το φορολογικό νομοσχέδιο, τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενδεχομένως της νομοθεσίας για τη μετανάστευση κι γι'' άλλα σημαντικά νομοσχέδια, προγραμματίζεται να διεξαχθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, επί τη βάσει του ασφυχτικού αριθμητικού συσχετισμού των εδρών και της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, η κάθε ψήφος έχει ουσιαστική σημασία, πόσο μάλλον που είναι επισφαλής η υγεία του John MacCain (Αριζόνα), του Thud Cohran (Μισισίπι) και του Johnny Isakson (Τζόρτζια). Ενδεχόμενη απουσία των παραπάνω γερουσιαστών θέτει σε δύσκολη θέση τους Ρεπουμπλικάνους. Για τον λόγο αυτό, ο MacConnell αισθάνθηκε ανακούφιση χθες, όταν ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους πως μίλησε με τον Paul «κι αναμένει την επιστροφή του» την επόμενη εβδομάδα.

Πάντως, έχει λόγους να πιστεύει πως ο Paul μπορεί να παραμείνει εκτός του κοινοβουλευτικού έργου για μεγάλο χρονικό διάστημα επί τη βάσει μιας δυσοίωνης ανακοίνωσης που έκανε την Κυριακή ένας από τους βοηθούς του. «Η εκτόπιση και τα κατάγματα των πλευρών μπορεί να οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως αιμοπνευμοθώρακα, πνευμοθώρακα, πνευμονία, εσωτερική αιμορραγία, τραυματισμό εσωτερικών οργάνων και τραυματισμό των πνευμόνων», δήλωσε ο Stanford.

Το πιο σημαντικό νομοσχέδιο που θα τεθεί σε ψηφοφορία, την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση. Ο Paul έχει εκφράσει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην αύξηση του ελλείμματος των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Trump αναμένει με προσοχή να δει αν ο Paul θα το υπερψηφίσει.

Άλλοι γερουσιαστές έχουν εκφράσει επίσης επιφυλάξεις για το φορολογικό νομοσχέδιο, εντείνοντας την ανησυχία του McConnell κι άλλων στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Είναι σίγουρο ότι τυχόν απουσίες των γερουσιαστών θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολη τη θέση των Ρεπουμπλικανών, που προσπαθούν να δράσουν προληπτικά ενημερώνοντας σχετικά τους Δημοκρατικούς στο Καπιτώλιο με στόχο την άντληση ψήφων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ