Ρ. Δούρου: Δεν φταίμε εμείς για την έξαρση του Ιού του Δυτ. Νείλου

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018, 16:45 - Τελευταία ενημέρωση: 16:55
-A +A
Ρ. Δούρου: Δεν φταίμε εμείς για την έξαρση του Ιού του Δυτ. Νείλου

Αποποιείται τις ευθύνες της για την έξαρση του Ιού του Δυτικού Νείλου η Ρένα Δούρου και με επιστολή της προς τους 66 δημάρχους του Λεκανοπεδίου αφήνει να εννοηθεί ότι η ευθύνη ανήκει σε άλλους φορείς ή υπηρεσίες. Η επιστολή εστάλη την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο δημοσιοποιήθηκε σήμερα με αφορμή δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, περί «υγειονομικής κρίσης» και «μη σωστών μέτρων» αντιμετώπισης από πλευράς Περιφέρειας και υπουργείου Υγείας.

«Από τον Μάρτιο η Περιφέρεια Αττικής διενεργεί ψεκασμούς από εδάφους και αέρος για την πρόληψη του κινδύνου από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ με έκτακτες δράσεις στο αστικό κομμάτι του Δήμου Μεγάρων όπου εμφανίστηκαν κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου καταπολεμά τις προνύμφες και τα ακμαία κουνούπια», αναφέρει η περιφερειάρχης στην επιστολή της.

Η Ρ. Δούρου συνεχίζει λέγοντας ότι την τελευταία τριετία έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες προβλεπόμενες ενέργειες, ενώ για την προσεχή (2018 - 2020), έκανε συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ, κατόπιν διεθνών διαγωνισμών.

Η επιστολή συνεχίζει ως εξής:

«Από τον Μάρτιο οι Διευθύνσεις υγειονομικών Ελέγχων και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας υλοποιούν πρόγραμμα ψεκασμών στις περιοχές ευθύνης της όπως είναι οι οικολογικά προστατευόμενες και περιαστικά όλων των Δήμων.

Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 8 κύκλοι -εφαρμογές στις επιλεχθείσες περιοχές και 9 στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, Πειραιά και Νήσων. Στο ευρύτερο αστικό κομμάτι του Δήμου Μεγάρων όπου εμφανίστηκαν κρούσματα του ιού, έχουν πραγματοποιηθεί και έκτακτες δράσεις, όπως είναι η επέκταση του δικτύου τοποθέτησης παγίδων για την συλλογή ακμαίων κουνουπιών και στοχευμένοι υπολειμματικοί ψεκασμοί σε ευαίσθητα σημεία, κ.α. με σκοπό τόσο την καταπολέμηση των προνυμφών αλλά και των ακμαίων κουνουπιών. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί και αναρτηθεί οδηγίες προς τους πολίτες για τα ατομικά μέσα προστασίας και τον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής που υπάρχουν στις κατοικίες.

Χαρακτηρίζει κρίσιμα τα μέτρα πρόληψης δηλώνοντας ότι η Περιφέρεια «έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες προβλεπόμενες ενέργειες» ότι «και φέτος, εγκαίρως», σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, δίνεται κοινός αγώνας - Περιφέρειας και Δήμων -, εναντίον του φαινομένου που δυστυχώς αφορά και άλλες χώρες.

Εν κατακλείδει, η περιφερειάρχης χαρακτηρίζει το διακύβευμα της δημόσιας υγείας «ιδιαίτερα σημαντικό για να επιδέχεται δηλώσεις ή ανακοινώσεις που το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν ανακριβείς εντυπώσεις».

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μετατραπεί ούτε σε αρένα ούτε σε αίθουσα δικαστηρίου, με τους αιρετούς στη θέση του κατηγορούμενου» προσθέτει, καλώντας τους δημάρχους να συνεχίσουν την «αρμονική και αποτελεσματική μέχρι σήμερα συνεργασία τους (...) χωρίς κινήσεις δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων».

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα