Πυρκαγιά στον Έβρο: Βελτιωμένη η εικόνα - Επιχειρούν τα εναέρια μέσα

Πυρκαγιά στον Έβρο: Βελτιωμένη η εικόνα - Επιχειρούν τα εναέρια μέσα

Αγωνιώδεις προσπάθειες καταβάλλουν οι άνδρες της πυροσβεστικής στο Σουφλί του Έβρου για να περιορίσουν την ζημιά στο πυκνό  δάσος της Δαδιάς πάνω από το φράγμα του χωριού Λύρα στον Έβρο. Στο τεράστιο μέτωπο εντοπίζονται συνολικά τέσσερις εστίες με τις μεταξύ τους αποστάσεις στα περίπου 500 με 1.000 μέτρα ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν επιχειρήσεις τα εναέρια μέσα.

Η εικόνα της πυρκαγιάς είναι βελτιωμένη σήμερα, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας κατάφεραν να την καθηλώσουν και να μην επεκταθεί στο χωριό Δαδιά. Σύμμαχός τους αυτή τη φορά οι άνεμοι που έχουν εξασθενήσει.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 70 οχήματα, 140 πυροσβέστες και 120 άτομα πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν από αέρος δυο τράκτορες (μικρά πυροσβεστικά αεροπλάνα) τις ρίψεις, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Κώστας Σταματάκης από τις 3 τα ξημερώματα το χωριό Δαδιά δεν έχει ηλεκτροδότηση.

Χτες το μέτωπο ξεπερνούσε τα δύο χιλιόμετρα, ενώ το δύσβατο της περιοχής προκαλεί προβλήματα στα οχήματα των πυροσβεστικών δυνάμεων που σπεύδουν συνεχώς από διάφορα σημεία του νομού.

Περιγράφοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εικόνα της πυρκαγιάς η προϊσταμένη του Δασαρχείου Σουφλίου, Γιάννα Διαγκάκη, ανέφερε χθες το απόγευμα πως η πυρκαγιά κατευθυνόταν νότια σχηματίζοντας ένα ενιαίο μέτωπο δύο χιλιομέτρων, ενώ συνολικά εντοπίζονται τέσσερις εστίες με τις μεταξύ τους αποστάσεις στα περίπου 500 με 1.000 μέτρα.

Ειδικότερα μάχη με τις φλόγες δίνουν 102 πυροσβέστες με 29 οχήματα, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ από αέρος μέχρι τη δύση του ηλίου συνέδραμαν έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρωνόταν στην αποτροπή της εξάπλωσης της πυρκαγιάς εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, το οποίο είναι μια εξαιρετικά παρθένα περιοχή με πολύ πυκνή δασική κάλυψη, ενώ αποτελεί ένα από τα ευρωπαϊκά προστατευόμενα δάση.

Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εκεί συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όπως αναφέρει το evros-news.gr, η φωτιά λόγω των πεύκων συνεχίζει να καίει και να επεκτείνεται.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η εικόνα στα τρία μέτωπα της Ηλείας, στην Άγναντα, το Τραγανό και τη Βάρδα είναι καλύτερη καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. 

Χθες βράδυ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος είχε δηλώσει στο  Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι στη Βάρδα εκεί επιχειρούσαν συνεχώς τα εναέρια μέσα μέχρι τη δύση του ηλίου για να περιορίσουν τη φωτιά ώστε να διευκολυνθεί το έργο των επίγειων δυνάμεων που θα επιχειρούν όλη τη νύχτα. 

Στην περιοχή Άγναντα Ηλείας, είχε σταλεί το απόγευμα μήνυμα 112 για το μέτωπο στο Πηγάδι,  ενώ ήταν μεγάλη η κινητοποίηση από αέρος και απ' το έδαφος με 41 οχήματα, 80 πυροσβέστες, ένα Πεζοπόρο Τμήμα από την Πάτρα, δύο ελικόπτερα και τέσσερα Canadair. 

Εκεί σημειώθηκε και ο τραυματισμός δύο πυροσβεστών  στην επιχείρηση της κατάσβεσης, ενώ και τρίτος πυροσβέστης που έκανε χρέη οδηγού, ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε εκτός της ζώνης επιχειρήσεων.

Η φωτιά έχει φτάσει κυριολεκτικά δίπλα από τις αυλές των σπιτιών του χωριού Άγναντα ενώ έχουν καεί ήδη πολλά στρέμματα με καλλιέργειες και αγροτικές εκτάσεις, καθώς και δασική περιοχή. Οι φλόγες έφτασαν μέχρι το ψηλότερο σημείο του χωριού, απειλώντας την εκκλησία που βρίσκεται εκεί, η έγκαιρη επέμβαση των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων όμως, την έσωσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, όπως μετέδωσε το ertnews.

Καλύτερη είναι η εικόνα και στην πυρκαγιά που  ξέσπασε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στα Κουρουπάτα Κεφαλληνίας και έχει τεθεί σε μερικό έλεγχο. 

Στην μάχη με τις φλόγες μπήκαν και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη  Air Tractor, που έφτασαν στο νησί από την Ανδραβίδα και επιχειρούσαν μέχρι τη δύση του ηλίου 

Οριοθετημένη είναι η φωτιά σε  αποθηκευτικό χώρο στον Ασπρόπυργο, όπου επιχειρούν από το απόγευμα 25 πυροσβέστες με 9 οχήματα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους που βρίσκονται στον Ασπρόπυργο και σε κοντινή απόσταση από αυτόν καλώντας τους να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο Αττικής. Κλείστε παράθυρα, πόρτες για προστασία από τους καπνούς».