Πυρκαγιά στην Πεντέλη: Εκκενώθηκαν Ντράφι, Ανθούσα, Διώνη και Δασαμάρι - Καίγονται σπίτια

Πυρκαγιά στην Πεντέλη: Εκκενώθηκαν Ντράφι, Ανθούσα, Διώνη και Δασαμάρι - Καίγονται σπίτια

Μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα στην Πεντέλη. Σε δύο μέτωπα η φωτιά. Το ένα μέτωπο κινείται αργά προς το βουνό και το δεύτερο, το δύσκολο μέτωπο, κινείται νότια προς Ντράφι – Νέα Πεντέλη.

Κάτοικοι των περιοχών στο Ντράφι, στην Ανθούσα, στη Διώνη και στο Δασαμάρι, έλαβαν μήνυμα από το 112 για εκκένωση των οικισμών τους. 

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή της Πεντέλης, ενώ βρίσκονται στην περιοχή και πέντε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Συνολικά 420 πυροσβέστες και 24 εναέρια μέσα έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες απέναντι στην πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα στις 17.19 το απόγευμα στην Πεντέλη, όπως ανέφερε πριν λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε. Αυτή την στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Πεντέλης.

Στην κατάσβεση και δυνάμεις της Περιφέρειας Αττικής με 32 υδροφόρες, 6 χωματουργικά μηχανήματα και 5 λεωφορεία για την εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και πολλούς εθελοντές, συνδράμει η Περιφέρεια Αττικής την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Ντράφι και την Πεντέλη.

«Είναι ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση απόψε με ισχυρούς ανέμους και την φωτιά να εξαπλώνεται σε δύο τεράστια μέτωπα, απειλώντας κατοικημένες περιοχές», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάχρης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, τον οποίο εντοπίσαμε «επί το έργον» να διαθέτει όπου χρειάζεται η Πυροσβεστική τις δυνάμεις του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.

Αυτή τη στιγμή η φωτιά εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Πεντέλης με ισχυρούς ανέμους, ανέφερε σε ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα, ενημέρωσε ο Γιάννης Αρτοποιός. Επίσης, γνωστοποίησε πως είναι συνεχείς οι συσκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα.

Τα εναέρια μέσα πραγματοποίησαν ρίψεις από αέρος μέχρι και τις 21.10 το βράδυ.

Όπως ενημερώνει το  Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών-Meteo.gr στην ευρύτερη περιοχή και με βάση μετρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr πνέουν Β/ΒΑ άνεμοι με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 5-6 μποφόρ και ριπές που προσεγγίζουν τα 50-60 km/h.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της φωτιάς

Η Τροχαία ανακοίνωσε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης στην περιφερειακή Πεντέλης - Νέας Μάκρης από το ύψος του Νοσοκομείου 414 ΣΝΕΝ έως θέση Άγιος Πέτρος και στην οδό Καλλισσίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι.

Η φωτιά ξεκίνησε ανάμεσα στο Νταού και στο Ντράφι της Πεντέλης και όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός η φωτιά κινείται προς το Ντράφι της Πεντέλης, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Οι κάτοικοι της περιοχής δέχθηκαν κλήση από το 112 με το μήνυμα "να είστε σε ετοιμότητα" για την περίπτωση που χρειαστεί να προχωρήσουν οι αρχές σε περαιτέρω ενέργειες στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού, Διώνη και Καλλιτεχνιούπολη.

Πηγή φωτ twitter

Συνδρομή παρέχει μεγάλη δύναμη εθελοντών πυροσβέστών και υδροφόρες ΟΤΑ.

Με εντολή Αρχηγού ΠΣ σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.