Πρύτανης ΑΠΘ: Η βιβλιοθήκη θα τελειώσει και θα αποδοθεί στους νόμιμους χρήστες

Πρύτανης ΑΠΘ: Η βιβλιοθήκη θα τελειώσει και θα αποδοθεί στους νόμιμους χρήστες

Το έργο της βιβλιοθήκης θα ολοκληρωθεί και θα αποδοθεί στους νόμιμους χρήστες, τόνισε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, μετά τις καταστροφές στο κτίριο του Βιολογικού.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε «σε ό,τι με αφορά και ό,τι αφορά τις πρυτανικές αρχές δηλώνω ότι το έργο θα γίνει σε πείσμα του οποιουδήποτε. Το έργο θα τελειώσει, θα αποδοθεί στους νόμιμους χρήστες, φοιτήτριες, φοιτητές, μέλη ΔΕΠ και επιστημονική κοινότητα».

Παράλληλα διεμήνυσε ότι όπου υπάρχει ανομία πατάσσεται, διευκρινίζοντας πως είναι άλλο πράγμα η δημοκρατική έκφραση της κάθε άποψης και άλλο τέτοιου είδους εγκληματικές ενέργειες που καταστρέφουν δημόσια περιουσία. Σε ερώτηση αν αισθάνεται ο ίδιος φόβο, συνεχίζει να πιστεύει, τόνισε, ότι κάποια στιγμή οι ιδεοληψίες του παρελθόντος θα τελειώσουν και ότι σε ένα κράτος δικαίου δεν θα πάθει κανένας τίποτα. «Εκείνο που πρέπει όλοι να σκεφτούμε είναι αν είμαστε στην πλευρά της δημοκρατικής νομιμότητας ή στην πλευρά της τρομοκρατίας της κουκούλας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο που έχει φθάσει τόσο ψηλά να αμαυρώνεται για κάποιες στιγμές ενώ ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας, οι σύλλογοι, οι ομάδες συναδέλφων που είναι συγκροτημένες σε παρατάξεις, καταδίκασαν ομόφωνα και ομόθυμα το γεγονός. 

Περιγράφοντας τι ακριβώς συνέβη, ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου είπε «τα ξημερώματα της 7ης Μαΐου μια ομάδα εγκληματικών στοιχείων πραγματοποίησε μια οργανωμένη επιχείρηση και κατέστρεψε την πρώτη φάση που είχε ολοκληρωθεί του έργου της ενοποιημένης βιβλιοθήκης. Είναι ένα έργο που προέρχεται από χρήματα του ελληνικού δημοσίου, που έρχεται με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου και της Κοσμητείας της Σχολής Θετικών Επιστημών. Με λίγα λόγια κατέστρεψαν δημόσια περιουσία η οποία προέρχεται από το υστέρημα όλων των Ελλήνων φορολογουμένων πολιτών».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ο εργολάβος ξεκίνησε τις εργασίες το πρωί της Μ. Δευτέρας και πως το μεσημέρι παρενοχλήθηκαν οι εργαζόμενοί του και στη συνέχεια παρενέβησαν τα ΜΑΤ. Αυτό, όπως εξήγησε, διήρκησε μέχρι Μ. Τετάρτη και από την Τρίτη της επόμενης εβδομάδας.

Τέλος ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο που συνάδει με την ακαδημαϊκή δεοντολογία, την ακαδημαϊκή ελευθερία, με την ακαδημαϊκή ζωή.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας άγνωστοι προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στο κτίριο του Τμήματος Βιολογίας, στον χώρο στον οποίο τη Μεγάλη Εβδομάδα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών κατασκευής βιβλιοθήκης, εκεί όπου στεγαζόταν για 34 χρόνια η αποκαλούμενη κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό».