8ος χρόνος, ημέρα 2279η
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022

Πρόωρες εκλογές στη Σλοβενία τον Μάιο μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού

Πρόωρες εκλογές στη Σλοβενία τον Μάιο μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού

Βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν «πιθανόν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου» μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Miro Cerar, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του κράτους.

Ο πρόεδρος Borut Pahor συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Cerar, 54 ετών, πρωθυπουργό από το 2014. Ο αρχηγός του κράτους εκτιμά πως «πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν πιθανόν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου», ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του.

Πρόσθεσε πως δεν σκοπεύει να προτείνει έναν νέο πρωθυπουργό για το υπόλοιπο της θητείας του Cerar, η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο. Οι βουλευτικές εκλογές ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον Ιούνιο.

Η επίσημη ανακοίνωση της διεξαγωγής των εκλογών θα γίνει γνωστή την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Miro Cerar αιφνιδίασε τους δύο εταίρους του στον συνασπισμό ανακοινώνοντας την παραίτησή του μετά την αμφισβήτηση ενός μεγάλου προγράμματος υποδομών. Χθες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σλοβενίας ακύρωσε το δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2017 κατά το οποίο οι Σλοβένοι ενέκριναν την ανάπλαση του λιμανιού Κόπερ, στις ακτές της Αδριατικής, του μοναδικού μεγάλου εμπορικού λιμανιού της χώρας.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σχέδιο της κυβέρνησης του Cerar, το ύψος του οποίου εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ένα δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP/Julien Warnand