Πρώην Απεσταλμένος ΗΠΑ στη Συρία: Οι S-400 κύριο πρόβλημα στις σχέσεις με Τουρκία

Πρώην Απεσταλμένος ΗΠΑ στη Συρία: Οι S-400 κύριο πρόβλημα στις σχέσεις με Τουρκία

Ο πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία Τζέιμς Τζέφρι εκτίμησε ότι το κύριο πρόβλημα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας παραμένει η αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αντιπυραυλικου συστήματος S-400.

Σε συνέντευξη με τουρκικό μέσο ενημέρωσης, ο Τζέφρι δήλωσε ότι δεν βλέπει τη δυναμική της σχέσης να αλλάζει έως ότου επιλυθεί αυτό το ζήτημα.

«Δεν υπάρχει τρόπος να βελτιωθούν δραματικά οι σχέσεις μέχρι να υπάρξει διευθέτηση του θέματος», δήλωσε ο Τζέφρι, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος του προγράμματος της Μέσης Ανατολής στο Ινστιτούτο Wilson.

«Οι S-400 είναι καταστροφή για την Τουρκία ... Η αγορά τους ήταν ένα ιστορικό λάθος», δήλωσε ο Τζέφρι, σημειώνοντας ότι η εξαγορά κόστισε στην Άγκυρα το πρόγραμμα μαχητικών F-35. «Ο Τραμπ έκανε πολλές προσπάθειες να συμβιβαστεί με τον Ερντογάν στο θέμα», είπε.

Ένα περιστατικό για το οποίο ρωτήθηκε ο Τζέφρι ήταν ο ρόλος του στη μεσολάβηση κατάπαυσης του πυρός τον Οκτώβριο του 2019 μετά την έναρξη της Τουρκικής Επιχείρησης Ειρήνης κατά των Κουρδών συμμάχων των ΗΠΑ στη Συρία που έθεσαν σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατεύματα. 

Ο Τζέφρι εκτίμησε ότι η κατάπαυση του πυρός συνέβαλε στην επιστροφή της σταθερότητας στη βορειοανατολική Συρία χωρίς να υπονομεύσει τα τουρκικά συμφέροντα ασφαλείας ή τον αγώνα κατά του ISIS σε αυτήν την περιοχή