«Προειδοποίηση» του Πεκίνου σε δισεκατομμυριούχο μετά το ποστάρισμα αμφιλεγόμενου ποιήματος

«Προειδοποίηση» του Πεκίνου σε δισεκατομμυριούχο μετά το ποστάρισμα αμφιλεγόμενου ποιήματος

Το Πεκίνο διεμήνυσε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Meituan Γουάνγκ Σινγκ να διατηρήσει «χαμηλό προφίλ» αφού δημοσίευσε ένα αρχαίο ποίημα τον περασμένο μήνα που πυροδότησε φήμες και θεωρήθηκε έμμεση κριτική προς τις αρχές της χώρας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάλεσαν τον ιδρυτή της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας της Κίνας με αφορμή το ποίημα σε μια συνάντηση πρόσφατα και του είπαν να αποφύγει για ένα διάστημα τα φώτα της δημοσιότητας.

Το ποίημα, που δημοσιεύτηκε στις 6 Μαΐου σε έναν μικρό ιστότοπο κοινωνικών μέσων που έχει ιδρύσει ο Γουάνγκ, επικρίνει τον αυτοκράτορα της δυναστείας Qin, ο οποίος έκαψε βιβλία για να καταστείλει τους διανοούμενους αντιφρονούντες μόνο για να ανατραπεί από αναλφάβητους. Πολλοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ερμήνευσαν τη θέση ως υπαινιγμό για την αντιμονοπωλιακή εκστρατεία του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Ο Γουάνγκ είπε ότι η αναφορά αφορούσε επιχειρηματικούς αντιπάλους, λέγοντας ότι «οι πιο επικίνδυνοι αντίπαλοι είναι συχνά απροσδόκητοι». Από τότε η αρχική ανάρτηση καταργήθηκε.

Η Κίνα είναι διατεθειμένη να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση της αναφορικά με τις μονοπωλιακές πρακτικές και ιδιαίτερα απέναντι στους εταιρικούς κολοσσούς της χώρας και στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα προσθέσει προσωπικό και άλλους πόρους, όπως δήλωσαν άτομα με γνώση επί του θέματος στο Reuters.

Το σχέδιο του Πεκίνου για τη ενίσχυση της Κρατικής Διοίκησης για τη Ρύθμιση της Αγοράς, (SAMR) έρχεται καθώς η Κίνα προχωράει σε επικαιροποίηση του νόμου για τον ανταγωνισμό  με προτεινόμενες τροποποιήσεις, όπως τη ραγδαία αύξηση των προστίμων και τη διεύρυνση των κριτηρίων, αναφορικά το πώς κρίνεται μια εταιρεία ότι ελέγχει την αγορά.