Προειδοποίηση ΗΠΑ προς Βρετανία για το κέντρο οπτικών ινών που θα κτίσει η Huawei

Προειδοποίηση ΗΠΑ προς Βρετανία για το κέντρο οπτικών ινών που θα κτίσει η Huawei

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν μια νέα προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους ασφαλείας που θέτει η Huawei μετά την άδεια που έλαβε η  κινεζική εταιρεία να κατασκευάσει μια νέα μονάδα έρευνας και τεχνολογίας στο Κέιμπριτζ της Βρετανίας.

"Πιστεύουμε ότι οι χώρες πρέπει να είναι σε θέση να εμπιστεύονται τις εταιρείες με την προϋπόθεση ότι δεν θα απειλήσουν την εθνική ασφάλεια, την ιδιωτική ζωή, την πνευματική ιδιοκτησία ή τα ανθρώπινα δικαιώματα", δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.

"Η εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρχει όταν μια εταιρεία όπως η Huawei υπόκειται σε αυταρχική κυβέρνηση, όπως η ΛΔΚ [Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας], στερούμενη ανεξαρτησίας και κράτους δικαίου", ανέφερε το υπουργείο. προσθέτοντας ότι παρότρυνε όλες τις χώρες, "ιδιαίτερα συμμάχους και εταίρους όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, να αξιολογήσουν προσεκτικά τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της πρόσβασης σε ευαίσθητες πληροφορίες σε εταιρείες όπως η Huawei".

Η Huawei ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 1 δισ. λίρες τα επόμενα πέντε χρόνια για να δημιουργήσει τη νέα εγκατάσταση κοντά στο Cambridge, στα ανατολικά της Αγγλίας.

Η επένδυση της κινεζικής εταιρείας  έρχεται εν μέσω μιας έντονης πολιτικής συζήτησης σχετικά με τη χρήση του εξοπλισμού της στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της Βρετανίας.

Ο Τομ Τούγκεντατ, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, δήλωσε ότι είχε επικοινωνήσει απευθείας με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ που ανησυχούσαν για τη νέα εγκατάσταση.

Η Βρετανία τονίζει ότι το νέο έργο θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την ανάπτυξη και κατασκευή τεχνολογίας ημιαγωγών με στόχο την επιτάχυνση της μετάδοσης δεδομένων μέσω ευρυζωνικών δικτύων ινών. 

Προ μηνός πάντως, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τομ Κότον υποστήριξε ότι οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις που εδρεύουν στο Βρετανία θα μπορούσαν να αποσυρθούν στην περίπτωση που η κυβέρνηση της χώρας επιτρέψει να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του δικτύου 5G ο κινεζικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Huawei.

Με φόντο τα παραπάνω, ένα αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph ειχε αναφέρει ότι, το Αμερικανικό Πεντάγωνο ζητά πλήρη επανεξέταση των "στρατηγικών της στοιχείων" στη Βρετανία, όπως κατασκοπευτικά αεροπλάνα, λόγω της απόφασης του Λονδίνου να δώσει πρόσβαση στη Huawei.