Προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο νέας τρομοκρατικής επίθεσης στην Καμπούλ

Προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο νέας τρομοκρατικής επίθεσης στην Καμπούλ

Οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν τον προειδοποίησαν σήμερα ότι οι επόμενες λίγες ημέρες που απομένουν της αποστολής απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν θα είναι οι πιο επικίνδυνες μέχρι σήμερα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Οι προειδοποιήσεις διατυπώθηκαν κατά την συνάντηση του Μπάιντεν στην Αίθουσα Επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου με συμβούλους εθνικής ασφαλείας, στρατιωτικούς και διπλωματικούς αξιωματούχους μετά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους που στοίχισε σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από αμερικανικά ΜΜΕ τη ζωή σε 182 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 13 αμερικανοί στρατιωτικοί. 

Οι σύμβουλοι είπαν στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι είναι πιθανή και άλλη επίθεση στην Καμπούλ, ακόμη κι αν (οι Αμερικανοί) ετοιμάζουν σχέδια για να πλήξουν την οργάνωση ISIS-K, ως απάντηση στο πρώτο περιστατικό, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Ο Μπάιντεν έδωσε πλήρη εξουσιοδότηση στους Αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις εναντίον στόχων της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος του Χορασάν (ISIS-K), μετά την επίθεση αυτοκτονίας της οργάνωσης, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες, δήλωσε αξιωματούχος.

«Οι διοικητές μας ενημέρωσαν τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο για τα σχέδια κατά στόχων της οργάνωσης ISIS-K. Ο πρόεδρος επανέλαβε στους διοικητές ότι τους δίνει την πλήρη έγκρισή του να διεξαγάγουν επιχείρηση και να προστατεύσουν τα στρατεύματά μας, και όλοι απάντησαν ότι έχουν τα μέσα που πιστεύουν ότι χρειάζονται για να δράσουν αποτελεσματικά», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στους 182 οι νεκροί - Χιλιάδες άνθρωποι στο αεροδρόμιο, για νέο κύμα προσφύγων προειδοποιεί ο ΟΗΕ


Στο μεταξύ, δραματική παραμένει η κατάσταση στην αφγανική πρωτεύουσα μετά τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της πόλης. Σύμφωνα με το ABC o νεότερος απολογισμός είναι 182 νεκροί, 170 Αφγανοί και 12 Αμερικανοί, ωστόσο πάνω από 5.000 απελπισμένοι άνθρωποι συνωστίζονται ακόμα στο αεροδρόμιο αναζητώντας τρόπο να εγκαταλείψουν τη χώρα, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, που επιβεβαίωσε ότι η επίθεση διαπράχθηκε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας.

Την ίδια στιγμή τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν σήμερα ότι αναμένουν έως μισό εκατομμύριο επιπλέον Αφγανούς πρόσφυγες το 2021, στο χειρότερο σενάριο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας του Αφγανιστάν, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στο ABC News, τουλάχιστον 170 Αφγανοί σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν στην επίθεση στην Καμπούλ, Μεταξύ των 170 νεκρών, 34 είναι άνδρες (συμπεριλαμβανομένων δύο ανήλικων αγοριών) και τέσσερις είναι γυναίκες (συμπεριλαμβανομένου ενός ανήλικου κοριτσιού). Οι υπόλοιποι 132 νεκροί δεν έχει καταστεί εφικτό ακόμα να αναγνωριστούν.

Παρά τη χθεσινή αιματοχυσία, όμως, χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να συνωστίζονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε κατά την ενημέρωση την Παρασκευή ότι παρά την επίθεση στην Καμπούλ περίπου 5.400 άτομα βρίσκονται στο αεροδρόμιο αναζητώντας κάποια πτήση που θα τους μεταφέρει μακριά από τη χώρα.

Οι υπάλληλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζουν να ελέγχουν άτομα που φτάνουν στις πύλες του αεροδρομίου αν και κάποιες από αυτέ έχουν κλείσει.

Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι ένα μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού δεν πρόκειται να βγει από την Καμπούλ και θα καταστραφεί.

Την ίδια στιγμή, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν σήμερα ότι αναμένουν έως μισό εκατομμύριο επιπλέον Αφγανούς πρόσφυγες το 2021, στο χειρότερο σενάριο, αν και προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί κάποια έξοδος.

«Σε αριθμούς, ετοιμαζόμαστε για περίπου 500.000 νέους πρόσφυγες στην περιοχή. Αυτό είναι το πιο απαισιόδοξο σενάριο», δήλωσε η Κέλι Κλέμεντς, αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) με την ευκαιρία της παρουσίασης του περιφερειακού Σχεδίου προετοιμασίας και επέμβασης για τους Αφγανούς πρόσφυγες.

«Μην ξεχνάτε ότι περισσότεροι από 2,2 εκατ. Αφγανοί βρίσκονται ήδη στο Ιράν και στο Πακιστάν, και ότι η φυγή είναι μερικές φορές όχι μόνο η τελευταία καταφυγή αλλά και η μόνη επιλογή που διαθέτουν οι άνθρωποι προκειμένου να επιβιώσουν και να απολαύσουν τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

Πεντάγωνο: Η επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ διαπράχθηκε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας


Η πολύνεκρη επίθεση στην πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ διαπράχθηκε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας και όχι από δύο άτομα, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν πιστεύουμε ότι υπήρξε δεύτερη έκρηξη στο ξενοδοχείο Μπάρον ή κοντά σε αυτό, ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν ένας», δήλωσε ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ.

Ο Τέιλορ είπε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν στην επίθεση νοσηλεύονται στη Γερμανία. Προειδοποίησε επίσης ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες, αξιόπιστες απειλές» εναντίον του αεροδρομίου και το Πεντάγωνο τις ελέγχει «σχεδόν σε πραγματικό χρόνο».

Όσον αφορά τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι μετά τις 31 Αυγούστου, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι πολλές χώρες είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του.