Πρόεδρος Μολδαβίας: Η μεγαλύτερη τραγωδία του αιώνα ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία
Economist 2022

Πρόεδρος Μολδαβίας: Η μεγαλύτερη τραγωδία του αιώνα ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία

"Ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας είναι η μεγαλύτερη τραγωδία του αιώνα, το μέγεθος του, ο πόνος που έχει προκαλέσει έχει διαχυθεί πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας", επισήμανε η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σάντου, κατά την ομιλία της σήμερα , στο συνέδριο του Economist.

"Πρόκειται για μία ανθρωπιστική καταστροφή, μία παγκόσμια ενεργειακή κρίση και μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση που εξελίσσεται, η οποία τροφοδοτεί την ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο και πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε να το σταματήσουμε αυτό", είπε και συνέχισε:"Για να σωθεί η δημοκρατία πρέπει να σταματήσει αυτός ο απαράδεκτος πόλεμος σε βάρος της Ουκρανίας και πρέπει να ενισχύσουμε τη δική μας ανθεκτικότητα ως δημοκρατία".

Η πρόεδρος της Μολδαβίας είπε ότι η χώρα της βοήθησε από την πρώτη μέρα την Ουκρανία. Σχεδόν 500.000 Ουκρανοί πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο ή έναν ασφαλή διάδρομο διέλευσης μέσα από τη Μολδαβία, μία χώρα 2,6 εκατομμυρίων ανθρώπων. "Θα συνεχίσει να το πράττει αυτό μέχρι τη στιγμή που κάθε Ουκρανός πρόσφυγας θα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του με ασφάλεια", είπε.

Αναφερόμενη τις επιπτώσεις τόνισε ότι δεν γνωρίζει για πόσο καιρό οι άνθρωποι θα μπορέσουν να κουβαλήσουν το βάρος των αυξανόμενων τιμών στα καύσιμα, στα βασικά αγαθά.

Πιθανότατα καμία χώρα δεν έχει επηρεαστεί τόσο πολύ όσο η Μολδαβία στην άνοδο των τιμών και την αύξηση της αβεβαιότητας ως προς την εφοδιαστική αλυσίδα.

"Σήμερα οι άνθρωποι μας πληρώνουν για το Φυσικό Αέριο τιμές που είναι έξι φορές πιο υψηλές από πέρσι. Λυπούμαι που το λέω, αλλά η δημοκρατία είναι ένα από τα στοιχεία που οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να θυσιάσουν για να έχουν γεμάτο στομάχι και να έχουν ασφάλεια. Και αυτό δεν είναι πρόβλημα της Μολδαβίας.

Έχει να κάνει με την ευαλωτότητα των σύγχρονων δημοκρατιών. Πρέπει να αντισταθούμε στις αυξανόμενες τιμές ενέργειας, προκειμένου να αποτρέψουμε τους πολίτες να φτάσουν να διαλέξουν μεταξύ των αξιών τους και του τρόπου ζωής τους. Πρέπει να πιέσουμε υπέρ της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών μας. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διασυνοριακή συνδεσιμότητα και πρέπει να αυξήσουμε τα επίπεδα της ενεργειακής μας απόδοσης, συλλογικά να προβούμε σε αγορές ενεργειακών πόρων και να δημιουργήσουμε αποθέματα", υπογράμμισε.

Σχετικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστεί η Μολδαβία υποψήφια προς ένταξη είπε ότι μετά από αυτή " αρχίζει να φαίνεται το φως στην άκρη του τούνελ" για τη χώρα της.

Παρατήρησε, όμως, ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνιστά μία πάρα πολύ σημαντική απειλή, ένα τεράστιο εμπόδιο στις προσπάθειές της Μολδαβίας για μεταρρυθμίσεις.

"Ζούμε μία γεωπολιτική αναταραχή η οποία θα διαμορφώσει την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης και το συλλογικό μας μέλλον τις επόμενες δεκαετίες", τόνισε.

Κι αυτό επειδή ενώ έχει ξεκινήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Μολδαβία αντιμετωπίζει απειλή στα σύνορα της.

"Το πρόβλημα είναι ότι οι εξωτερικές προκλήσεις είναι τόσο μεγάλες που απειλούν τη δημοκρατία της Μολδαβίας. Ναι, είμαστε τυχεροί, είμαστε χαρούμενοι που μας αποδόθηκε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και η Ουκρανία και η Μολδαβία θα ήθελα να γνωρίζουν, βεβαίως, πότε μπορούμε να περιμένουμε τα επόμενα βήματα, που είναι ουσιαστικά η έναρξη των διαπραγματεύσεων, διότι αυτό θα υποστηρίξει τόσο το πνεύμα των πολιτών, αλλά και θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις παρά τις δύσκολες εξωτερικές συνθήκες", ανέφερε.

Για την κατάσταση στην περιοχή της Υπερδνειστερίας είπε ότι η Μολδαβία την παρακολουθεί στενά μη τυχόν τα ρωσικά στρατεύματα πού βρίσκονται εκεί δημιουργήσω ενδεχομένως καταστάσεις που δεν επιθυμεί.

"Για την ώρα η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει", είπε η πρόεδρος της Μολδαβίας και παρατήρησε:"Το να έχεις ξένα στρατεύματα στην επικράτεια σου είναι κάτι που δημιουργεί κινδύνους".