Πρόεδρος Γυναικολόγων Β. Ελλάδος: Απαραίτητος ο εμβολιασμών των εγκύων

Πρόεδρος Γυναικολόγων Β. Ελλάδος: Απαραίτητος ο εμβολιασμών των εγκύων

Απαραίτητος είναι ο εμβολιασμός όλων εγκύων ανεξαρτήτως του μήνα της κύησης σύμφωνα με μαιευτήρα - γυναικολόγο στο Ιπποκράτειο και πρόεδρο Γυναικολόγων Βορείου Ελλάδος, Απόστολο Αθανασιάδη, ο οποίος υπογράμμισε ότι «πιο μεγάλη σημασία έχει η ζωή της γυναίκας παρά του παιδιού».

«Έχουμε πάρα πολλά και βαριά περιστατικά εγκύων με κορονοϊό, ενώ στην πρώτη φάση δεν είχαμε. Πρέπει να μπουν για μηχανικό αερισμό, και αναγκαζόμαστε να περατώσουμε τις κυήσεις ώστε να μπορέσουμε το παιδί ανεξάρτητα από το μήνα» τόνισε στον ΣΚΑΪ.

«Πρέπει να εμβολιάζονται όλες οι έγκυες» δήλωσε κατηγορηματικά. «Και στην ενισχυτική δόση πρέπει να κάνουν εμβόλιο οι έγκυες, ανεξαρτήτως μήνα,  ταυτόχρονα και με τα εμβόλια της γρίπης και του κοκκύτη.  Η έγκυος έχει 3 φόρες μεγαλύτερη επικινδυνότητα από μια γυναίκα μη έγκυο της ίδιας ηλικίας 3 φόρες μεγαλύτερη επικινδυνότητα να νοσήσει σε ΜΕΘ, 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα, να διασωληνωθεί και 2 φόρες μεγαλύτερη να πεθάνει.»

Οι παράγοντες κινδύνου για τις έγκυες, εξήγησε ο κ. Αθανασίαδης, είναι η παχυσαρκία, ο κίνδυνος μεγαλώνει άλλες δυο φόρες, δηλαδή 5 φόρες μεγαλύτερος, η ηλικία άνω των 40 ετών, ο σακχαρώδης διαβήτης κοκ.

Διευκρίνισε πάντως πως όταν νοσήσει η μητέρα το παιδί με ένα «μαγικό τρόπο» δε νοσεί, καθώς όπως φαίνεται ο πλακούντας δεν αφήνει να περάσει ο ιός παρότι ο ίδιος ο πλακούντας εμφανίζει βλάβες.