Προβάδισμα στα κόμματα που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία της Καταλονίας

Προβάδισμα στα κόμματα που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία της Καταλονίας

Προβάδισμα της τάξης των 7 ποσοστιαίων μονάδων φέρονται να έχουν τα κόμματα που τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου. 

Αν και η δημοσκόπηση δείχνει ότι πρώτο κόμμα θα αναδειχθεί καθαρά, με 27%, η Ρεπουμπλικανική Αριστερά (ERC), που αποτελεί μέρος του συνασπισμού Junts pel Si (Μαζί για το Ναι) που συγκροτούσε την έκπτωτη κυβέρνηση, το ποσοστό των άλλων δύο αυτονομιστικών κομμάτων -του κεντροδεξιού PDeCat (10,9%) και του αντικαπιταλιστικού CUP (6,4%)- δεν αρκούν για να πιαστεί το 50%. 

Αντιθέτως, τα τέσσερα κόμματα που ανήκουν στο στρατόπεδο των οπαδών της παραμονής στην Ισπανία ξεπερνούν το παραπάνω όριο. Πρώτο ανάμεσά τους και μεγάλος κερδισμένος των δραματικών εξελίξεων των τελευταίων εβδομάδων φέρονται να είναι οι Ciudadanos, στους οποίους η δημοσκόπηση δίνει 18,4%. Οι Σοσιαλιστές ακολουθούν με 13,7%, ενώ στη συνέχεια έρχονται το υποστηριζόμενο από τους Podemos σχήμα Catalunya Si que es Pot (10,7%) και το Λαϊκό Κόμμα (9%). 

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που στηρίζουν την ανεξαρτησία παραμένει ουσιαστικά σταθερό σε σύγκριση με τις εκλογές του 2015, όταν είχαν συγκεντρώσει το 48% -αλλά την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο. 

Βεβαίως, η διαφορά που καταγράφει η δημοσκόπηση δεν είναι τέτοια ώστε να θεωρηθεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών έχει κριθεί. Το κλίμα είναι τόσο φορτισμένο ώστε, στις 50 ημέρες που απομένουν πολλά μπορούν να συμβούν -ειδικά στην περίπτωση που σημειωθούν σοβαρές εξελίξεις και συνοδευτούν από γεγονότα τα οποία θα πολώσουν περαιτέρω το κλίμα.

Φωτογραφία από Wikimedia Commons

Διαβάστε ακόμη 

Τη φυλάκιση του Puigdemont και των «υπουργών» του θα ζητήσει ο γενικός εισαγγελέας