7ος χρόνος, ημέρα 2056η
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Πρέσβης ΗΠΑ στην Τουρκία: Δεν υπάρχει κοινή ομάδα εργασίας για τους S-400

Πρέσβης ΗΠΑ στην Τουρκία: Δεν υπάρχει κοινή ομάδα εργασίας για τους S-400

O Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία Ντέιβιντ Σάτερφιλντ μίλησε σήμερα σε δημοσιογράφους και απάντησε σε μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν την κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα άρσης των κυρώσεων αναφορικά με την αγορά των S-400.

Σε ό,τι αφορά τους πυραύλους αεροπορικής άμυνας S-400, ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ εξέφρασε την ελπίδα του να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει από την αγορά των ρωσικών συστημάτων, ωστόσο διευκρίνισε αναφορικά με τις αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία, ότι αυτές προκύπτουν από το αμερικανική εσωτερική έννομη τάξη και πιο συγκεκριμένα από τον περίφημο νόμο-πλαίσιο CAATSA.

"Πρόκειται για ένα εκτελεστικό ζήτημα του καταστατικού και της νομοθεσίας των ΗΠΑ. Ελπίζουμε ότι το θέμα των S-400 μπορεί να επιλυθεί και εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, θα συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στους τομείς της συνεργασίας μας που δεν επηρεάζονται άμεσα από τις κυρώσεις", είπε ο Σάτερφιλντ.

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ομάδα εργασίας μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων για το ζήτημα των  S-400 και επανέλαβε ότι επιθυμεί να δει μια διπλωματική επίλυση του προβλήματος.

Στα τέλη Δεκέμβρη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ανακοινώσει πως οι δυο χώρες προχωρούν στη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας ΗΠΑ – Τουρκίας, με αντικείμενο την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα.

Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον είχε διαψεύσει άμεσα, ξεκαθαρίζοντας πως η Ουάσιγκτον παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εφαρμογή των κυρώσεων CAATSA.

Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είχε ψηφίσει μια σειρά μέτρων κατά της Τουρκίας σχετικά με την απόφασή της να αγοράσει ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400.