Πρ. Επικεφαλής Οικονομολόγος ΔΝΤ: Αργή η αντίδραση της Δύσης απέναντι στον κορονοϊό

Πρ. Επικεφαλής Οικονομολόγος ΔΝΤ: Αργή η αντίδραση της Δύσης απέναντι στον κορονοϊό

Ο Ραγκουραμ Ρατζαν πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης της Ινδιας θεωρεί ότι η αντίδραση των οικονομιών της Δύσης απέναντι στον κορονοϊό ήταν "αργή" λόγω έλλειψης εμπειρίας αναφορικά με επιδημίες

Μιλώντας στο BBC, ο Ινδός οικονομολόγος χαρακτήρισε τα αντανακλαστικά των Δυτικών οικονομιών "πιο αργά" σε σχέση με αυτά των Ασιατικών. Σύμφωνα με τον Ρατζαν αυτό συνέβη εν μέρει διότι οι Ασιατικές χώρες είχαν την εμπειρία από την επιδημία του SARS το 2003.

Ο πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης της Ινδιας εξήρε την αντίδραση της Σιγκαπούρης, της Νότιας Κορέας και του Χονγκ Κονγκ, ενώ για την χώρα του εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι εν τέλει δεν θα πληγεί από τον κορονοϊό τόσο σφόδρα.

Ο Ρατζαν ο οποίος σήμερα είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο εκτιμά ότι οι δυτικές οικονομίες θα χάσουν πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. "Σε αυτό το σημείο βλέπουμε χώρες να παίρνουν από την ανάπτυξη του 2% του ΑΕΠ σε μείωση του κατά 4% ή 5%" τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο μοναδικός τρόπος να ξεπεραστεί η κρίση είναι η συνεργασία και λιγότερος προστατευτισμός. 

"Είδαμε χώρες να κλέβουν τις ιατρικές προμήθειες από άλλες, άλλες να απαγορεύουν τις εξαγωγές φαρμάκων, αυτή δεν είναι αλληλεγγύη".