Πόσο έχουν πραγματικά πλήξει τη Ρωσία οι κυρώσεις

Πόσο έχουν πραγματικά πλήξει τη Ρωσία οι κυρώσεις

Από την πρώτη στιγμή που επιβλήθηκαν οι συντονισμένες δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, είχε καταστεί σαφές πως θα χρειαζόταν χρόνος ώστε να φανούν τα αποτελέσματα τους. Καθώς όμως έχει φτάσει το καλοκαίρι, παραμένει αμφίβολο κατά πόσο είναι όντως αποτελεσματικές την ίδια στιγμή δηλαδή που οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν εδάφη στην ανατολική Ουκρανία και δρέπουν τα λάφυρα του πολέμου.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλά ισχυρά κράτη, ανάμεσα τους σύμμαχοι της Δύσης όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική, που δε συμμερίζονται τους δυτικούς σχεδιασμούς και δεν προχωρούν σε κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία. Το μετριοπαθές 6ο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προκάλεσε την αντίδραση της Ουκρανίας για το εύρος του, δείχνει πως επικρατεί μία κόπωση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πλέον.

Ωστόσο, η κατάσταση κάθε άλλο παρά ρόδινη είναι στη Μόσχα. Μπορεί φαινομενικά να εμφανίζεται κερδισμένο το καθεστώς του Πούτιν, από την αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, αλλά η κατάσταση της ρωσικής οικονομίας επιδεινώνεται διαρκώς. Στη Ρωσία βέβαια οι άνθρωποι δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους, υπό το ζυγό ενός αυταρχικού πλέον καθεστώτος, ενώ είναι περισσότερο μαθημένοι στην αντιμετώπιση των κακουχιών.

Βέβαια, η αύξηση των εσόδων του ρωσικού καθεστώτος από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν είναι πανάκεια για τη Μόσχα. Αν κι η οικονομία της χώρας δεν είναι στο επίπεδο των δυτικών χωρών, είναι σίγουρα πιο προηγμένη για να μπορεί να συντηρηθεί από μόνο την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Ήδη το καθεστώς του Πούτιν αναγκάζεται να δίνει ανάσες ρευστότητας σε επιλεγμένους κλάδους της οικονομίας, ώστε απλά να επιβιώσουν, έπειτα από τα χτυπήματα των δυτικών κυρώσεων. Αυτό μπορεί να αυξάνει την κυρίαρχη επιρροή του πουτινικού καθεστώτος στο εσωτερικό, αλλά δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Καθώς η Ουάσιγκτον είναι σίγουρο πως θα εμποδίσει την αποπληρωμή του ρωσικού χρέους, η χρεοκοπία της Ρωσίας φαίνεται όλο και πιο κοντά. Η Μόσχα καταφέρνει να βρίσκει τρόπους να παρακάμπτει τις κυρώσεις και να εμποδίζει την πλήρη κατάρρευση του ρουβλίου προς το παρών. Αυτό όμως δε σημαίνει πως τα παραπάνω θα συμβαίνουν για πάντα, καθώς η ρωσική οικονομία χάνει την ασθενική δυναμική της.