Πώς θα αλλάξει την αγορά ακινήτων η πανδημία

Πώς θα αλλάξει την αγορά ακινήτων η πανδημία

Πρόκειται για μία από τις σπάνιες φορές κατά τις οποίες έκθεση αναλυτών για τις τάσεις στην αγορά ακινήτων της Γερμανίας “υπό την επήρρεια” της πανδημικής κρίσης έχει σχεδόν πλήρη εφαρμογή στην περίπτωση του ελληνικού real estate. Βασική βέβαια, αιτία για το γεγονός αυτό είναι η πανδημία που έχει...αναδείξει περαιτέρω τον παγκοσμιοποιημένο χαρακτήρα της αγοράς ακινήτων. Τι αναφέρει όμως, το report της Savills ;

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πανδημία θα αφήσει το στίγμα της για μεγάλο χρονικό διάστημα στην εγχώρια αγορά ακινήτων, δεδομένου ότι τάσεις, όπως η μεγάλη στροφή στο ηλεκτρονικό εμπόριο ή η τηλεργασία δεν ήρθαν μόνο για να μείνουν. Αλλά και να κυριαρχήσουν στην εποχή μετά την πανδημία. Κι αυτό επειδή, κατά τις προβλέψεις, αφότου η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο, η τάση κάποιες από τις εργάσιμες ημέρες, οι εργαζόμενοι να τηλεργάζονται θα συνεχιστεί, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό των αγορών θα εξακολουθήσει να πραγματοποιείται διαδικτυακά. Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση για αποθηκευτικούς χώρους λόγω της αύξησης του e-commerce θα παραμείνει υψηλή, ενώ τα καταστήματα, οι χώροι δηλαδή λιανικής θα εξακολουθούν να υποφέρουν.

Επίσης, όπως ανέφεραν κατά το πάνελ ακινήτων στο συνέδριο Capital Link, οι ειδικοί, η κρίση αυτή έχει πλήξει περισσότερο τομείς δραστηριοτήτων και όχι το σύνολο της αγοράς.

Γραφεία

Συγκεκριμένα, στα επαγγελματικά ακίνητα, εστιατόρια και ξενοδοχεία έχουν δεχτεί σημαντικό πλήγμα, ενώ τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες προσελκύουν σημαντική ζήτηση.

Στους γραφειακούς χώρους εκτιμάται ότι, κατά μέσο όρο, το ήμισυ του αποθέματος δεν αξιοποιήθηκε από την εκδήλωση της πανδημίας, ενώ κατά την επικρατούσα τάση όσο μεγαλύτερη είναι μία επιχείρηση τόσο λιγότερο αξιοποιούνται οι χώροι της. Με άλλα λόγια, το ποσοστό των κενών χώρων αναμένεται να αυξηθεί τουλάχιστον ωσότου ο Covid-19 τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Ωστόσο, δύσκολα, κατά τους αναλυτές, θα μπορούσε να προβλεφθεί πώς θα διαμορφωθεί το ποσοστό κενών χώρων στην μετά κρίση εποχή. Εκτιμάται πάντως, ότι η χρήση γραφείων στην εποχή μετά την πανδημία, θα είναι μικρότερη, σε σχέση με τις αρχές του 2020, ενώ οι μεγάλες εταιρίες εκτιμάται ότι θα περιορίσουν τη φυσική παρουσία τους, διατηρώντας όμως, τον ίδιο αριθμό προσωπικού.

Από την άλλη πλευρά, κατά τη Savills, παρότι η ζήτηση για νεόδμητα γραφεία ενδέχεται να περιοριστεί, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν τα έργα ανακαίνισης επαγγελματικών χώρων, τάση που είναι δίνει το “παρών” στη χώρα μας. Ενδεικτικά, η Roche Hellas προχωράει αυτή τη στιγμή στην ανακαίνιση και πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση των γραφείων της στο Μαρούσι.

Στα οικιστικά ακίνητα, διαμερίσματα που μισθώνονταν βραχυπρόθεσμα αναμένεται να εξακολουθήσουν να διατίθενται για “παραδοσιακή” ενοικίαση, ενώ η όποια ανοδική μεταβολή, θα φανεί μετά την ανάκαμψη του τουρισμού.

Όλα τα παραπάνω έχουν έναν κοινό παρονομαστή, σύμφωνα με τους αναλυτές. Ο λόγος για τα χαμηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τη ρευστότητα και κατ' επέκταση τις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων.